Connect with us

Hirdetés

technokrata

Belefér az Internet egy dobozba?

Dotkom

Belefér az Internet egy dobozba?

A héten a Sun és az Internet Archive bemutatták közös “időgép”-üket. A Sun moduláris adatközpontjában (Blackbox) elhelyezett gépek az Internet pillanatfelvételeit tárolják egészen 1996-ra visszamenőleg.

Az Internet Archive azzal a céllal jött létre 1996-ban, hogy az utókor számára megörökítse a világhálón elhelyezett tartalmakat. 2008 végén a rendszerben tárolt adatamennyiség már meghaladta a 3 petabyteot, és másodpercenként 500 legkérdezés érkezik hozzá. A jövőben havi 100TB adatbővüléssel számolnak, ami egy pillanatfelvételnyi adatnak, körülbelül 4 milliárd weboldalnak felel meg. Valószínűleg nem igaz az egyik XXI. századi mondás – “Letöltöttem az Internetet. Felnőtt tartalmak nélkül ráfért egy DVD-re”. Talán úgy át lehet fogalmazni, hogy ráfért kettő Thumperre.

Az időgép a Sun Open Storage tárolórendszer családját használja (mint például az X4500 – kódnevén Thumper), Solarissal és ZFS-el. A 4RU-ban 48 TB tárolókapacitást biztosító tárolószerverből összesen 60 db van a konténerben.A Blackbox konténerének köszönhetően egyedülállóan kis területen tud hatalmas mennyiségű adatot tárolni. A berendezésnek a Sun ad otthont Santa Claraban, és biztosítja a konténer számára szükséges hidegvíz, áram és hálózati csatlakozásokat, valamint a távoli felügyeletet.

Mivel a rendszer egy szabványos konténerben kialakított adatközpontban kap helyet, elviekben bármikor áthelyezhető egy másik terültre. Csak nehogy ellopják az Internetet… A Blackbox megküzd a földrengésekkel is (Kaliforniában erre azért szükség van…). Ennek teszteléséről a youtube-on is található egy videó.

Az Internet Archive segítségével azt is megnézhetjük, hogy miként nézett ki a sun.hu több mint 12 évvel ezelőtt, és kik voltak a munkatársak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés