Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az internetes vészhelyzetekre figyelmeztet az Interoute Barométer

Dotkom

Az internetes vészhelyzetekre figyelmeztet az Interoute Barométer

Európa új-generációs internetes hálózatának tulajdonosa és üzemeltetője, az Interoute útjára indította ingyenes internet biztonsági barométerét, ami a cégek számára betekintést enged az interneten folyó rosszindulatú tevékenységek aktuális alakulásába.

Az Internet Barométer 22 nagy teljesítményű szenzort használ az adatok gyűjtésére, amiket az európai gerinchálózat gócpontjaiban helyeztek el. A rendszer naplózza a rosszindulatú tevékenységeket, felfedi azok forrását és beazonosítja a célpontokat is. Az alapvető statisztikai funkciókon túl pedig az Interoute értékes áttekintést ad a felhasználó szervezeteknek, ennek segítségével pedig nem csak azonosíthatóak, de akár kivédhetőek is lesznek olyan fenyegetések, mint a DDoS-támadások.

A hagyományos statisztikai módszerek több ezer tűzfalból, DSL-routerből és egyéb végponti eszközből nyerik ki az internetbiztonsági jelentésekhez szükséges adatokat, ezzel szemben az Interoute Internet Barométere az 57 ezer kilométer hosszúságú optikai hálózatának csomópontjait vizsgálja. A megszokott “önkalibráló feketelista” pedig kiegészül egy egyedi DDoS-támadás elemző rendszerrel is. Az összegyűjtött adatokat egy súlyozott értékelő rendszer elemzi, s a magas vagy közepes biztonsági fenyegetések azonnal riasztást generálnak, a szolgáltatáson belül pedig láthatóvá válnak a támadás kiindulópontjai és a célpontok is.

“A barométer egy ingyenes szolgáltatás, így bármely felhasználó vagy rendszergazda igénybe veheti. Az adatok valós idejű követésének lehetősége nagy segítség az internetbiztonsági fenyegetések megelőzésében is” – mondta el Mark Osborne, vezető információbiztonsági főigazgató. Nagyon sok cég van kitéve a zsarolók fenyegetésének, hisz a bűnözők gyakran azzal fenyegetik az online kapcsolattól függő vállalkozásokat, hogy elérhetetlenné teszik őket a külvilág számára, azok pedig, akik nem engedhetik meg, hogy kifizessék a váltságdíjat, magukra maradnak. Az Interoute Internet Barométerrel a rendszergazdák viszont átláthatják a támadás hálózati topológiáját, ami segíthet visszaszerezni az irányítást, s felülkerekedni az akción.

A két év alatt kifejlesztett rendszer erőssége, hogy erősen specializált adatfolyamokra épül, ami garantálja a magas fokú pontosságot. Másrészt fontos, hogy minden megjelenő adat anonimizáltan kerül az adatbázisba, így az eredmények nyugodtan publikussá tehetőek anélkül, hogy adatvédelmi eseteket generálnának.

“Az Interoute Internet Barométere belülről figyeli a támadásokat, így ezek már a korai fázisban felismerhetőek, és ezáltal könnyebben kivédhetőek lesznek.  Ez egy ingyenes szolgáltatás, melynek célja, hogy vállalatok ellenőrzésük alatt tarthassák a nem kívánatos internetforgalmat, és biztosítsák saját hálózatuk jobb működését” – mondta Bob Tarzey, a Quocirca elemzője és igazgatója.

Az Interoute Internet Barométer jelenleg béta fázisban van, későbbiekben a rendszer történeti trendekkel, adatokkal és diagnosztikai eszközökkel egészül majd ki.

Tovább


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés