Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Wi-Fi után jön a WiMAX

Dotkom

A Wi-Fi után jön a WiMAX

A WiMAX technológia szépen lassan utat tör magának.

Az utóbbi években először szabványosították a WiMAX-ot, aztán elkészültek az első ilyen készülékek, majd pedig a kompatibilitási tesztek is rendben lezajlottak, vagyis gyakorlatilag minden adott ahhoz, hogy az új technológia komoly karriert fusson be. De pontosan miről is van szó? Míg a jelenleg széles körben használatos Wi-Fi hatósugara általában néhány tíz, vagy néhány száz méterre tehető, addig a WiMAX révén jelentősen nagyobb területeket is le lehet fedni, hiszen a hatósugár adott esetben több tíz kilométer is lehet.

A legfrissebb adatok szerint a WiMAX szolgáltatóknak idén év végéig globálisan mintegy 2 millió előfizetőre sikerül szert tenniük, ami első hallásra nem valami sok, de minden jel arra mutat, hogy az előfizetői szám a közeljövőben rendkívül dinamikus növekedésen megy majd keresztül.

Konkrét példákat tekintve, az Oroszországban tevékenykedő Yota idén augusztusban még csak 100 ezer, októberben viszont már 200 ezer WiMAX usert tudhatott magáénak. Az Egyesült Államokban a ClearWire ma már közel 180 ezer előfizetővel rendelkezik, Japánban pedig az UQ Communications idén év végére a 300 ezres előfizetői szám elérését tűzte ki célul maga elé.

Miközben a WiMAX előretöréséről beszélünk, nem szabad elfelejteni, hogy a mobil szolgáltatók és hálózati infrastruktúra szállítók már javában dolgoznak a jelenlegi HSPA-nál jelentősen gyorsabb HSPA+ és LTE technológiák fejlesztésén és tesztelésén. Idővel kiderül, hogy a WiMAX és az LTE hogyan fér majd meg egymás mellett a piacon.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés