Connect with us

Hirdetés

technokrata

A telekommunikációs hálózatok fejlesztése állami feladat

Dotkom

A telekommunikációs hálózatok fejlesztése állami feladat

Kormányzati és uniós forrásokból javítaná és tenné szélesebb körben elérhetővé a szélessávú internet szolgáltatást az Informatikai Államtitkárság. Magyarországon az internet sebessége és a felhasználók száma is jóval alacsonyabb az európai átlagnál, miközben a szolgáltatás ára aránytalanul magas.

Magyarországon található Európa egyik legrosszabb és legdrágább informatikai hálózata, derül ki az Informatikai Államtitkárság jelentéséből. Miközben az Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet (OCED) huszonnyolc tagállama közül Románia után hazánkban a legmagasabb a telekommunikációs szolgáltatásokra fordított összegek GDP-hez viszonyított aránya, az internet elérések átlagos sávszélessége csak két államét előzi meg – derül ki a  Gazdasági Bizottság Informatikai és Távközlési Albizottsága számára készült, Digitális Közműről szóló prezentációból.

Magyarországon az átlagos sávszélesség három Mbps az európai héttel szemben. A nyolc Mbps feletti internetelérés ára magasabb a nyugat európainál, az ennél alacsonyabb sebességű internet elérés díja pedig egy szinten van vele, ami a szolgáltatás munkaerőköltségének különbségeit figyelembe véve irreálisan soknak tűnik. A magyar háztartásoknak kevesebb, mint a harmada rendelkezik internet-eléréssel, miközben az európai átlag bőven ötven százalék felett van.

Az informatikai szolgáltatások színvonalának javítását, és az Európában elvárható szintre hozását a piac üzleti alapon nagyon hosszú idő alatt sem oldotta meg, állítja az Informatikai Államtitkárság. A jelentés szerint a jelenlegi helyzet azért is kedvezőtlen az ország számára, mert az állam egyetlen szolgáltatótól függ, aminek a működése rugalmatlan és költséges. A kormány ezért egy digitális közmű létrehozását javasolja Európai Uniós forrásokból. Azaz egy olyan, valóban magas sávszélességet biztosító internet hálózatot építenének ki állami eszközök bevonásával, ami mindenki számára hozzáférhető.

Az átlagos sávszélesség növelésének állami beavatkozással, a javaslat kidolgozói szerint hosszú távon nagyon széles körben lennének kedvező hatásai. A távoktatás és az iskolai számítógépek segítségével történő tanítás lehetőségének megteremtése javítaná az oktatás színvonalát, míg a korházak informatikai rendszerének kiépítése és csatlakozása a hálózatra az egészségügy színvonalát tehetné jobbá. A magas sávszélesség ezen kívül növelhetné a kis és középvállalatok működésének hatékonyságát és sokkal szélesebb körben tenné lehetővé a távmunkákat.

Az Informatikai Államtitkárság hangsúlyozza, hogy a világ öt legjobb internet eléréssel rendelkező országa mind kormányzati szerepvállalással építette ki a hálózatát. Mivel a számítógépes rendszerek hatékonysága alapvetően befolyásolja a gazdaság versenyképességét és a közszolgáltatások színvonalát, ezért állítják: a sávszélesség növelése közfeladat.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés