Connect with us

Hirdetés

technokrata

A szélessáv az információs társadalom motorja

Dotkom

A szélessáv az információs társadalom motorja

A portugál példa is azt mutatja, hogy a szélessávú internet-elérés az információs társadalom fejlődésének fontos motorja – hívja fel a figyelmet a hétfőn megtartott “Portugál-magyar best practice exchange” konferencia egyik tanulságára az Informatikai Vállalkozások Szövetsége.

Magyarországon a 2008 őszén meghirdetett Nemzeti Digitális Közmű program hivatott biztosítani mindenki számára a szélessávú hálózat elérését. Az IVSZ elnöksége elkötelezett a program megvalósítása mellett, ugyanakkor számos olyan területet jelöl ki, amely a program sikeres megvalósításának alapfeltétele.

“AZ IVSZ messzemenőkig egyetért azzal, hogy az esélyegyenlőség jegyében a szélessávú internet minden magyar állampolgárhoz eljusson. Fontosnak tartjuk azonban a Nemzeti Digitális Közmű program keretében létrejövő infrastruktúra végpontjain a piaci szabályok és az esélyegyenlőség érvényesülését – mondta el Keresztesi János, az IVSZ elnöke. – Álláspontunk szerint a Digitális Közműhöz kapcsolódó szolgáltatók számára biztosítani kell a különböző vezetékes és vezeték nélküli technológiák közötti technológiasemlegességet.”

A meglévő beruházások védelme érdekében el kell kerülni, hogy a program keretein belül a már létező gerinchálózattal párhuzamos fejlesztések kezdődjenek meg.

Az IVSZ fontosnak tartja kiemelni azt is, hogy az infrastruktúra rendelkezésre állása önmagában nem hozza meg a kívánt hatásokat. A szélessávú internet felhasználása akkor fog növekedni, ha az állampolgárok, a vállalkozások, az oktatás és az egészségügy számára hasznos és időszerű tartalmak jelennek meg a szélessávú hálózaton, és a hardver- és szoftvereszközökhöz való hozzáférés biztosításához is rendelkezésre áll célzott támogatási program.

Az IVSZ a tartalomszolgáltatás területén elsősorban a távoktatás, a távmunka elterjedését elősegítő tartalmak létrehozását, valamint az e-közszolgáltatások széles körének bevezetését szorgalmazza. A közigazgatási szolgáltatások hatékonyságának javulásához olyan alkalmazások elterjesztését tartja szükségesnek, amelyek növelik az állampolgárok elégedettségét az ügyintézés során, egyúttal csökkentve annak költségeit.

Elodázhatatlan, hogy behozzuk lemaradásunkat a digitális tananyagokon alapuló, kompetencia alapú oktatás területén is. Az IVSZ véleménye szerint az ilyen oktatási módszerekhez szükséges sávszélesség igény kielégítése azonnali értelmet adna a Nemzeti Digitális Közmű számára.

“A jelenlegi gazdasági körülmények között különös jelentősége van annak, hogy az informatikai szektor cégeit jelentősen érintő állami beruházás – a kommunikációs infrastruktúra, a felhasználási eszközök és a tartalom egyensúlyát figyelembe véve – minél előbb megvalósuljon, és közvetlen üzleti lehetőségeket teremtsen az egyes területeken működő kis- és középvállalkozások részére is” – ismertette az IVSZ álláspontját Keresztesi János elnök.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés