Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Digitális Közmű kialakítása újabb lépés az információs társadalom kiszélesítéséhez

Dotkom

A Digitális Közmű kialakítása újabb lépés az információs társadalom kiszélesítéséhez

A Digitális Közmű kialakításával mintegy 2200 település kapcsolódhat az internetre. A szakértő állítja: a Digitális Közmű segítségével nem csupán hazánk lemaradása csökkenthető digitális téren, de a fogyasztói árversenyre is kedvező hatással lehet.

Egyeztetési fázisba lépett a Digitális Közmű projekt: a mintegy 2200 település elérését célzó program keretében a XXI. század “közművét”, az internetet építik ki magas színvonalon; így a legkorszerűbb informatikai infrastruktúra a Magyarországon rendelkezésre álló humán erőforrásokkal együtt ismételten piacképessé teheti hazánkat Európa és a világ számára.

Az internethálózat az információs társadalom alapköve – hangsúlyozta Debreceni Győző, az Infokommunikációért és E-közigazgatásért Felelős Szakállamtitkárság Infokommunikációs Főosztályának vezetője – ugyanakkor a mai magyar internethálózatok fejlettsége még nem minden esetben éri el a megfelelő színvonalat. A kapacitás szűkös, ráadásul vannak “fehér” és “szürke” települések, vagyis olyan helyek, ahol nincs lefedettség, vagy be vannak kapcsolva ugyan, de csak egy szolgáltatón keresztül, ami nem tesz jót a versenynek.

A Nemzeti Digitális Közmű projekt már előkészületben van: szakértők szerint a nagyarányú kapacitásbővítés, vagyis a beruházás viszonylag rövid idő, akár egy-másfél év alatt is lezajlik, az előkészületi fázissal együtt azonban hosszabb a projekt megvalósításának teljes időtartama.
– A források előteremtése mellett a projekt megfelelő előkészítése a legfontosabb feladat, hiszen már meglévő, állami tulajdonú elemek is részét képezik a majdani közműnek – fűzte hozzá Debreceni Győző. – Ilyen például az MVM tulajdonában lévő gerinchálózat, de beszélhetünk MÁV, illetve az Állami Autópálya tulajdonában lévő hálózatokról és alépítményekről is.

A Nemzeti Digitális Közmű az elérési technológiák és az árak versenyébe egyaránt élénkülést hozhat a szakértők szerint. Az optikai gerinc- és körzethálózat hatalmas kapacitásai nagykereskedelmi szinten lépnek a piacra – magyarázta Debreceni Győző. – Minden szolgáltató hozzáférhet, hiszen ún. open access hálózatról van szó; ezáltal új szereplők is megjelenhetnek a piacon, akik modern, versenyképes szolgáltatást biztosíthatnak, akár új, nálunk eddig nem használt technológiák alkalmazásával is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés