Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kémkedő játékgépek

Dotkom

Kémkedő játékgépek

Rootkit a Playstation 3 frissítésében?

Először is, tisztázzuk, mi az a rootkit! Rossz híre ellenére nem (feltétlenül) jelent veszélyt minden egyes ilyen kódsorozat. Kétes hírnevét működésének köszönheti, nevezetesen annak, hogy tevékenységét többnyire rejtve, a felhasználó engedélye nélkül fejti ki. Éppen ezért elég kétélű fegyver a rootkit bevetése, mivel a fejlesztő többet veszíthet népszerűségben, mint amennyi extrabevételre szert tehet titkos ellenőrizgetések révén.

Nem tanulnak a japánok…
Nem először futnak már bele ebbe a szituációba a Sony-nál. Még három éve írtunk a távol-keleti vállalat CD-ivel kapcsolatos botrányról. Akkor a japánok az illegális CD másolást akarták visszaszorítani azzal, hogy rootkitet raktak számos, általuk kiadott zenei albumra, amit a PC-k automatikusan feltelepítettek.

Hasonlóról van szó ezúttal is, csak jelen esetben a Playstation 3 került rivaldafénybe. A múlt héten arra kezdtek panaszkodni a felhasználók, hogy a konzol új, 3.56-os firmware frissítésével együtt nem kívánt csomagocska is érkezik, nevezetesen rootkit települ a játékgépre. Ennek segítségével távolról futtathat kódot a Sony a masinákon, akár a felhasználó engedélye nélkül is (természetesen csak akkor, ha az adott konzol tulajdonosa csatlakozik a Playstation Networkhöz).

Akárcsak a 2007-es esetnél, most is a szigorú(bb) ellenőrzés igénye vitte rá a Sony-t a lépésre. A kiegészítéssel arról akar(t) meggyőződni a vállalat, hogy csak eredeti, a Sony által kiadott firmware-rel bíró konzolt használnak a játékhálózatba való belépéshez. Ismeretes, hogy magukat a masinákat nyomott áron értékesítik, önmagában ráfizetésesek (vagy csak minimális hasznot termelnek), a profit az eladott játékok licencdíjain van. Tört konzolt használatakor (amin a másolt játékok is futnak) a Sony nem, vagy csak alig részesül bevételből, így, ha a jelenség ipari méreteket ölt, ellehetetlenül az online játék.

Az eredetiségellenőrzésre való törekvés tehát egyrészt megérthető, másrészt viszont a felhasználó magánszférájába való durva beavatkozásként is felfogható. Érezhette is ezt a vállalat, mert a rootkit konzolokra való feljuttatása mellett nem aktiválta azt, vagyis egyelőre(?) nem szolgáltatja ki a játszani vágyókat a japán multinak. Mindazonáltal a történtekről mélyen hallgatott a Sony, a 3.56-os firmware ismertetésében nyoma sincsen a „meglepetés csomagnak”, mindössze egy biztonsági patch-ről tájékoztatja az érdeklődőt.

A beismerő vallomás tehát még hátravan. Jelenleg csak néhány, a firmware-t elemezni képes független szakértő közleménye áll szemben a Sony hallgatásával – a japánok ugyanis nem nyilatkoztak a történtek kapcsán. Ha az előbbieknek hiszünk, akkor érdemes lehet megfogadni tanácsukat és nem telepíteni a 3.56-os frissítést.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés