Connect with us

Hirdetés

technokrata

Google: nyugodtan kidobhatjuk bankkártyáinkat

Dotkom

Google: nyugodtan kidobhatjuk bankkártyáinkat

Nagyot lép az okostelefonok piacán az amerikai vállalat: következő Androidja már helyettesítené a tárcáinkban levő plasztik lapocskákat. Valamint: mégiscsak lesz új Google telefon?

Ugyan egy ideje már keringett a Google Nexus One okostelefonjának következő változatáról szóló pletyka az Interneten, a Samsung hivatalos cáfolatával úgy tűnt, bizonyosságot nyer az amerikai vállalat szoftverközpontúsága (igaz, a mobilkészülék első generációját is külső céggel, a HTC-vel gyártatta). Aztán jött a hétfői Web 2.0 konferencia San Francisco-ban, és minden a feje tetejére állt…

Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója ugyanis hivatalos bejelentést tett a következő Androidról: a 2.3-as verziószámú, Gingerbread (Mézeskalács) kódnévre hallgató platform egy igen komoly változást hoz magával (amellett, hogy Schmidt a mellényzsebéből előhúzott egy, ezt demonstráló okostelefont). Annyira, hogy ennek információértéke hatalmasabb, mint az, hogy a Google ismét belenyúlhat kicsit a mobiltelefonos hardverpiacba. A Gingerbread ugyanis elektronikus pénztárcánkká tenné mobiltelefonunkat, vagyis kiváltaná a bank- és hitelkártyákkal való fizetést.

Google Eric Schmidt Android 2.3

A technika kulcsa az úgynevezett Near Field Communication – az operációs rendszer NFC chippel szerelt okostelefonon keresztül számos hasznos, érintés nélküli feladatra alkalmas. Például konferenciákra való bejelentkezésre, amint azt maga Schmidt is demonstrálta a Web 2.0 kapcsán. Az NFC nem egy ismeretlen, vadonatúj technológia, az Egyesült Államokban már használják egy ideje elektronikus fizetésre. Emiatt a hitelkártya-társaságok nem hogy tiltakoznának az ötlet ellen, hanem éppen, hogy örömmel üdvözölték alkalmazását, legalábbis a Google vezérigazgatója szerint. Az NFC mobiltelefonokba való applikálásával ugyanis jelentősen visszaszorulhat a bankkártyás csalások száma.

Persze nem is a Google-ről beszélnénk, ha ne lenne saját megoldása az elektronikus fizetésekre. Schmidt szerint ugyanakkor a vállalat nem fogja erőltetni a Google Checkout szolgáltatást, hanem a fizetési rendszereket összegyűjtve nyújt lehetőséget mobiltelefonnal való fizetésre.

És akkor még pár szó a Google-főnök mobiltelefonjáról. Egyelőre nem lehet biztosat tudni arról, hogy lesz-e sajátmárkás Nexus S okostelefon, mivel Schmidt nem tartott részletes beszámolót magáról a mobiltelefonról. Az azonban biztos, hogy a készülékek hardveres módosítása szükséges, hiszen az NFC chipnek fizikailag benne kell lennie a készülékben, így úttörő jelleggel akár ismét megjelenhet egy Google telefon. Még ha az nem is a Samsung féle Nexus S lesz…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés