Connect with us

Hirdetés

technokrata

Meghackelt autók

Dotkom

Meghackelt autók

Probléma, amivel foglalkozni kell.

Fél évtizede több cikket is írtunk (lásd Kapcsolódások) gépjárműveink digitális támadással szembeni védtelenségéről, azóta azonban kicsit leült az autókat érintő számítógépes vírusok, biztonsági sebezhetőségek iránti érdeklődés. Pedig a téma nem évült el: egyes szakértők szerint a közeljövőben egyre komolyabb fenyegetést jelentenek közlekedési eszközeinkre a hackerek.

A Washingtoni és a San Diego-ban található Kaliforniai Egyetem közös munkájának eredményét nemrég tárta a két intézmény kutatócsapata a nyilvánosság elé. A szakemberek két autón tették próbára hackelési tudásukat, és meglepő eredményre jutottak: képessé váltak kívülről beavatkozni létfontosságú folyamatokba is. Olyan, kevésbé veszélyes tevékenységek mellett, mint a rádió bekapcsolása, a szélvédő letörlése vagy dudálás, használhatatlanná tudták tenni a féket és a motort, illetve meg tudták változtatni a sebességmérő által kijelzett értéket.

Vezetékes hacker-kísérlet a jármű IBD-II portján

Nem tárták a nyilvánosság elé, hogy mely gyártók mely modelljeinél jártak sikerrel, de azt igen, hogy ehhez mindössze egy laptopra volt szükség, amit a célpont jármű elektronikus vezérlőrendszerére csatlakoztattak. Természetesen itt nem arról van szó, hogy valaki beült a kocsiba, és egy USB-s vagy LAN-csatlakozással hozzáfért az autó fedélzeti számítógépéhez – a rendszerbe való bejutás egy másik gépjárműből, vezetékek nélkül történt. Elemzésük szerint laboratóriumi és hétköznapi körülmények között, azaz az utcán is sikerrel tudták meghackelni a célpont autókat.

Felhívni a figyelmet – ez volt a két egyetem közös kutatócsapatának célja. Ezért elsősorban nem is azt részletezték, milyen módon jutottak be a járművekbe, milyen biztonsági hibákat, hiányosságokat használtak ki, hanem azt a tényt, hogy mindez lehetséges. Stefan Savage, a kaliforniai egyetem kutatója szemléletes példával az 1990-es évek PC-s biztonságához hasonlította a helyzetet. Akkor ugyan a legtöbb számítógép tele volt biztonsági sebezhetőségekkel, ám mivel nem szerveződtek egy közös hálózatba, közöttük nem okozott akkora pusztítást egy-egy digitális kártevő. Az Internet elterjedésével azonban minden megváltozott – ez a folyamat pedig közlekedési eszközeinknél is végbe fog menni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés