Connect with us

Hirdetés

technokrata

Víruskörkép – Hogyan indult a tavasz idehaza?

Dotkom

Víruskörkép – Hogyan indult a tavasz idehaza?

A Conficker féreg hónapok óta bebetonozva őrzi vezető helyét a magyarországi vírustoplistán, új kártevők azonban márciusban is megjelentek.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melynek elemzése tanulsággal szolgálhat a felhasználók számára. A magyar lista első helyét 2009. október óta a Conficker féreg tartja, amely az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge admin jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed.

A márciusi toplista második helyén lévő INF/Autorun vírus szintén régi szereplő. Ez a kártevő kizárólag az automatikus futtatás lehetőségét használja ki a terjedéséhez. Mivel a legtöbb felhasználó nem tiltja le ezt a funkciót a Windows operációs rendszerek alatt, és sokan nem figyelnek oda a vírusirtó szoftverük frissítésére, a kártevő zavartalanul terjed.

A listán új szereplő a nyolcadik helyre felkapaszkodó Win32/Boberog féreg, amely képes hátsó ajtót nyitni a megfertőzött számítógépen. Számos manipulált rendszerleíró adatbázis bejegyzést is készít, ezek teszik lehetővé, hogy a kártevő a kommunikációja során a tűzfal védelmét is kikerülhesse. A program ezután folyamatos kapcsolatot nyit a támadónak, aki így az IRC csatornán távolról átveheti az uralmat a megtámadott gép felett.

Kilencedik helyen bukkant fel a Win32/Tifaut trójai, amely fájlokat hoz létre, és azok automatikus lefuttatásához külön Registry bejegyzést is készít. Működése során különféle weboldalakhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le a megfertőzött számítógépekre.

Tizedikként szerepel a Win32/TrojanProxy trójai, amely nevéhez hűen valóban rejtett funkcionalitással bír. Futása közben megváltoztatja a HKLM/SOFTWARE/Microsoft/Internet Explorer/Main Registry bejegyzést, valamint hátsó ajtót nyit a fertőzött gépen, majd megkísérel távoli webhelyekre csatlakozni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés