Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nincs vége a Google-Peking háborúnak

Dotkom

Nincs vége a Google-Peking háborúnak

Peking azzal vádolja a Google Inc.

-t, a világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető vállalatot, hogy a google.cn oldal leállításával – illetve az erre fellépő felhasználók átirányításával a Google hongkongi site-jára – megsértette a kínai szolgáltatása 2006-os megindításakor írásban vállalt ígéretét, miszerint aláveti magát az ország találatszűrési – értsd: cenzúrázási – szabályainak. A hongkongi nyitólapról ugyan elvileg szabadon lehet internetes kereséseket indítani, ám mint a BBC tesztjeiből kiderült, a kínai tűzfalak pótolják a Google önkéntes öncenzúráját. A dalai láma kulcsszóra Kínából a hongkongi Google-oldalon indított keresésre például a “problem loading page” válasz érkezik.

Bár a kínai hatóságok hangsúlyozzák, hogy az internetes céggel folytatott vitájuk csak egy kereskedelmi vállalkozás és a kormány elszigetelt konfliktusa, a BBC pekingi tudósítója szerint a google.cn lezárása árt Kína nemzetközi imázsának. Azt jelenti ugyanis, hogy a világ egyik legfontosabb vállalata nem hajlandó együttműködni az internet cenzúrázásában. Ugyanakkor helyi elemzők úgy vélik, hogy a kormány teljesen lehetetlenné teheti a Google kínai tevékenységét a nézőpontjából barátságtalan lépés nyomán. A Google fenn akarja tartani 700 fős pekingi kutatóközpontját és részt akar venni a helyi reklám- és mobiltelefon-szolgáltatásban is.

Az ázsiai ország 350 millió felhasználójával a világ legnagyobb internetes piaca, ám a Google Kínában csak a második legnagyobb keresőcég volt a Baidu után. A google.cn a társaság 24 milliárd dolláros árbevételének csak két százalékát hozta. Peking több ezer embert foglalkoztat a weben folyó tevékenységek korlátozására, emellett automatikus rendszereket is működtet a nem kívánt tartalmak törlésére.

Iránnak fel kell hagynia az európai műholdas tévéadások, illetve rádióállomások műsorának zavarásával, továbbá az internet-hozzáférés korlátozásával – fogalmazták meg igényüket az EU külügyminiszterei. Azt azonban elvetették, hogy az unió hasonló módon lépjen fel az Európába irányuló iráni adásokkal szemben. Brüsszel ugyanakkor csak remélheti, hogy Teheránban nem talál süket fülekre a felszólítás.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés