Connect with us

Hirdetés

technokrata

Negyed évszázadnyi börtönbüntetés hackelésért

Dotkom

Negyed évszázadnyi börtönbüntetés hackelésért

Akár 25 évet is kaphat a cybertérben való garázdálkodásért.

Albert Gonzalez neve hamarosan azért kerülhet bele a digitális világ történelemkönyvébe, mert új rekordot állíthat be illegális online tevékenységekért kapott börtönbüntetés tekintetében. Az amerikai hackert ugyanis akár 25 évnyi szabadságvesztésre is ítélhetik tetteiért.

Miért néz ilyen hosszan tartó börtönbüntetés elé Gonzalez? A Wired magazin beszámolója szerint a férfi közel minden amerikai kereskedelmi lánctól lopott már; sőt, úgy gyanítják, hogy a felnőtt amerikai lakosság 10 százalékával(!) kapcsolatba került az elmúlt években. Ez a kapcsolat azonban csak Gonzalez számára volt gyümölcsöző: hitel- és bankkártya adatok tíz – egyes becslések szerint összesen 130 – millióit szerezte meg és használta fel online csalásokra.

Jól érzékelteti a hacker tevékenységének súlyát, hogy még segítséggel együtt is két évig tartott a 28 éves férfi által csak 2003-2004 során felhalmozott 11 milliónyi PIN-kód feltörése. Annak ellenére, hogy milyen óriási károkat okozott, mégsem volt annyira jövedelmező a „vállalkozás”. Gonzalez ugyanis korábban azt mondta ukrán közvetítőjének, hogy 15 millió dollárt szeretne összegyűjteni, abból jachtot venni, és aztán kiszáll.

Erre azonban nem került sor, mert a szövetségi nyomozók végül lekapcsolták a férfit, aki – Gary McKinnonhoz hasonlóan – Asperger-szindrómáját használta fel védekezésül. Ez azonban nem hatotta meg az ügyét tárgyaló bírót, legalábbis amerikai források valószínűsítik, hogy 17-25 év közötti szabadságvesztést kap majd „jutalmul” Gonzalez.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés