Connect with us

Hirdetés

technokrata

Saját részvényeket venne a Magyar Telekom

Dotkom

Saját részvényeket venne a Magyar Telekom

A Magyar Telekom menedzsmentje 74 forintos osztalék kifizetését javasolja, és saját részvények vásárlására is felhatalmazást kér. Anyacége, a Deutsche Telekom is eladna részvényeiből.

A Magyar Telekom vezetése 104 274 254 darab, a jegyzett tőke 10 százalékát kitevő részvénypakett megvételére kér felhatalmazást az április 7-én tartandó rendes éves közgyűlésen. A közlemény szerint a javaslat célja, hogy a jelenlegi részvényesi javadalmazási politika bővíthetővé váljon ezzel a formával, ezáltal pedig közelítsen a nemzetközi gyakorlathoz. Ugyanakkor az igazgatóság továbbra is úgy gondolja, hogy a részvényesi javadalmazási politika fő eszköze az osztalékfizetés kell hogy maradjon. A Deutsche Telekom két napja jelentett be hasonló lépést.

Amennyiben a közgyűlés jóváhagyja a javaslatot, akkor a felhatalmazás az elfogadás napjától számolva 18 hónapig lenne érvényes. A felhatalmazás keretében megvásárolt részvények együttesen egyszer sem haladhatják meg a cég jegyzett tőkéjének a tíz százalékát, megvásárlásukat a tőzsdén bonyolítják le. Részleges vásárlás is lehetséges, valamint sor kerülhet többszöri részvényvásárlásra is a kereten belül. A minden 100 forint névértékű törzsrészvény után fizetendő 74 forintos osztalék összhangban van a társaság osztalékpolitikájával, amely szerint az eladósodottsági rátát (a nettó adósságnak a nettó adósság plusz összes tőkére vetített aránya) a 30-40 százalék közötti céltartományban kívánja tartani. Ugyanakkor tükrözi a csoport tavalyi stabil pénzügyi helyzetét és készpénztermelő képességét, ami a kedvezőtlen működési környezet ellenére is fennáll – derül ki a cég közleményéből. Osztalékra azon részvényesek lesznek jogosultak, akik április 30-án értékpapírszámlájukon a papírokkal rendelkeznek. Az osztalékfizetés javasolt kezdőnapja május 7-e.

Mivel a Deutsche Telekom leányvállalata, a fő tulajdonos Magyarcom befolyása meghaladja a 33 százalékot, a sajátrészvény-vásárlásokkal ajánlattételi kötelezettsége keletkezne a többi részvényes papírjaira. Ezt a helyzetet elkerülendő a közgyűlési jóváhagyás után, ha sor kerül a vásárlásokra, a Magyarcom pakettjéből is venne a Magyar Telekom olyan arányban, hogy annak befolyása ne változzon – tudtuk meg a társaság befektetői kapcsolatok osztályán. Ez praktikusan annyit tesz, hogy minden 100 darab megvásárlandó részvényből 41 darabot vesz majd meg tőzsdén a társaság, s 59 darabot a fő tulajdonos Magyarcom Holding GmbH-tól (egészen pontosan 59,21 az arány).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés