Connect with us

Hirdetés

technokrata

Támadás az Intel ellen

Dotkom

Támadás az Intel ellen

Beismerte a vállalat a múlthavi incidenst.

Szofisztikált támadás érte a vállalatot januárban, de a támadóknak nem sikerült szellemi tulajdont ellopniuk, ismerte be a héten az Intel. Az eset kapcsán nyilatkozó Chuck Mulloy szóvivő egyben azt is közölte, hogy a történteket nem hozták kapcsolatba a Google ellen Kínából származtatott támadással. „Úgy véljük, [a két eset] nem hasonlít. Csupán két dolog köti össze őket: az időzítés és az, hogy alaposan kitervelt támadásról van szó.” – adott hangot az Intel álláspontjának Mulloy, többet azonban nem árult el a történtek kapcsán.

A vállalat közleménye szerint rendszeresen szembe kell nézniük ellenük irányuló hackertámadásokkal, amikor is megpróbálnak engedély nélküli hozzáférést szerezni az Interneten keresztül a cég IT-rendszereihez. Ehhez a támadók számos módszert használnak, például hitelesített felhasználónak hazudják magukat. Az ipari vagy más célból elkövetett kémkedési kísérletek a vállalatot, termékeit vagy a végfelhasználókat kívánják megkárosítani, olvasható a nyilatkozatban, melyben azt is beismeri az Intel, hogy a próbálkozások néha bizony sikerrel járnak.

Ha viszonylag rendszeresen előfordul a hackertámadás a nagyvállalatoknál, akkor miért számolunk be róla most külön? Azért, mert az Intel nyilvánosság elé állásával elindíthat egy folyamatot. Egy olyan folyamatot, ami az online támadásokat a természeti katasztrófákhoz (árvíz, földrengés) vagy a terrorista cselekményekhez hasonló kockázati tényezővé, azaz kézzelfoghatóvá, számszerűen tervezhetővé teszi. Nem mellesleg ez az első eset, amikor a chipgyártó gigász kiállt a nyilvánosság elé egy hackertámadás kapcsán; eddig, csakúgy, mint a többi nagyvállalat, hallgatott a rendszereit ért próbálkozásokról.

Persze az, hogy egy támadási kísérlet bekövetkeztét statisztikailag megjósolhatóvá teszi a kockázati tényezőként kezelés, még nem jelenti azt, hogy az Intel szakemberei ölbe tett kézzel ülnek, és várják az „elkerülhetetlent”. Mulloy szerint a vállalat vezetői „beismerték a támadások rendszerességét és azt, hogy kemény munkával kell megelőzni ezeket.” Nem kizárt, hogy a Google tapasztalataival felvértezve igyekeznek akadályt gördíteni a támadók elé: mint ismeretes, az Intel vezérigazgatója, Paul Otellini a Google igazgatótanácsának tagja, a közeli kapcsolat tehát megvan.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés