Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ettől félhettek a Telekom eladók

Dotkom

Ettől félhettek a Telekom eladók

A várakozásoknál enyhén rosszabb, a menedzsment által jelzettnél jobb eredménnyel állt elő a Magyar Telekom gyorsjelentésében. Az idei év is nehéz lesz, az osztalék tarthatónak tűnik. A Deutsche Telekom példája ugyanakkor nem sok jót ígér.

A kevés számú elemző által készített konszenzusunknál némileg gyengébb negyedik negyedéves eredményekről számolt be ma hajnalban a Magyar Telekom. Igaz, a számok a rendkívüli tételek nélkül kedvezőbbek lettek volna, azonban a létszámleépítésekhez és végkielégítésekhez, valamint a folyamatban lévő jogi eljárásokhoz kapcsolódó egyszeri költségek 9,5 milliárdja sokat rontott a képen. Mivel ezek a kiadások évek óta “egyszeri” tételként folyamatosan szerepelnek a távközlési cég számaiban, nehéz őket valóban egyszerinek tekinteni.

Az éves árbevétel 644 milliárd forint lett, ez 4,3 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, az EBITDA 7,2 százalékkal lett alacsonyabb, 147,1 milliárd forint. A nettó profit 77,6 milliárd forint, ami valamivel több, mint 16 százalékos eredményromlást jelent. A társaság eladósodottsága, azaz az összes hitel és az összes tőke aránya 30,8 százalékos volt az év végén. A közel 270 milliárd forintnyi adóssághoz hozzászámolva a várhatóan 74 forintos osztalékot is, osztalékfizetés után a cég eladósodottsága még éppen a menedzsment által korábban kitűzött 30-40 százalékos sávban maradna.

Számításaink szerint a cégcsoport tavaly kevesebb készpénzt termelt, mint amennyit a megszokott osztalék formájában ki szokott fizetni részvényeseinek. Christopher Mattheisen vezérigazgató jelentéshez fűzött kommentárja szerint a társaság 2010-ben 5-7 százalékos árbevétel és ugyanekkora EBITDA visszaesést lesz kénytelen elszenvedni, ugyanakkor ezt valamelyest ellensúlyozhatja a CAPEX 5 százalékos tervezett csökkentése. Számokra lefordítva ez idén 599-612 milliárd forintos árbevételt, 244-250 milliárd forintos EBITDA-t és mintegy 5 milliárd forinttal kevesebb beruházási kiadást jelent. (azaz 12-18 milliárdos EBITDA csökkenéssel szemben áll 5 milliárdos megtakarítás).

Az üzletágak teljesítményének összefoglalására később visszatérünk.

Az anyavállalat Deutsche Telekom vezetősége tegnap késő este jelentette be, hogy részvényenként 78 cent osztalék kifizetését javasolja a tavalyi év után. Ezen felül céljuk, hogy a 2010-2012-es időszakban legalább részvényenként 70 centes osztalékot fizessenek, s alkalomadtán sajátrészvény vásárásokkal is juttatnának vissza pénzt a részvényeseknek.

A DT részvények osztalékhozama így a 9,5 eurós árfolyammal számításaink szerint a 2 éves német állampaparokét 78 centes osztalékkal számolva 7,2, a 70 centtel számolva 6,1 százalékkal haladja meg, ugyanez a 10 éves “Bund” esetében 5,2 és 4,1 százalék. Ugyanez a felár a Magyar Telekom esetében 74 forintos osztalékkal és magyar állampapírokkal számolva 4,1, illetve 3,2 százalékos.A Magyar Telekom gyorsjelentése innen letölthető .pdf formátumban.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés