Connect with us

technokrata

Kína visszavágott a Google-nek

Dotkom

Kína visszavágott a Google-nek

A kínai kormány hevesen tagadja, hogy része lett volna a Google rendszere ellen az ázsiai országból indított hackertámadásban, amely miatt a világ legnépszerűbb keresőjét üzemeltető vállalat azzal fenyegetőzik, hogy kivonul az ázsiai országból.

Az ipari minisztérium szóvivője a hivatalos Új Kína hírügynökségnek nyilatkozva alaptalannak nevezte, hogy Peking keze benne lett volna a dologban, amit szakértők több tényező alapján feltételeznek, és amire utalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is az üggyel kapcsolatos múlt heti beszédében. A világhálón folyó illegális tevékenységgel foglalkozó számítástechnikusok szerint a Google levelezőrendszere ellen január közepén indított támadás olyan professzionális volt, hogy abban valószínűleg részt vehettek a kínai hatóságok specialistái is. Ezt a gyanút erősíti, hogy a támadások célpontjai emberjogi aktivisták, újságírók, disszidensek postaládái voltak. A kínai hackerek egyébként is erős hazafias érzéseikről ismertek, ez indította például őket arra, hogy megtámadják a tokiói háborús emlékmű weboldalát, amelyet sok ázsiai országban a japán agresszió szimbólumának tartanak.

A kínai hivatalos álláspontot tükröző China Daily napilap kevésbé csomagolta véleményét, mint az ipari tárca szóvivője, az újságban megjelent cikk szerint az USA a világ egyetlen szuperhatalmaként internetstratégiájával politikáját, kereskedelmi gyakorlatát és kultúráját akarja exportálni, gazdasági érdekeit akarja ráerőszakolni más országokra. Emellett azzal vádolta Washingtont, hogy egyes kormányzati intézményei köztudottan illegálisan ellenőriznek személyes e-mail-postaládákat.

Clinton beszédében egyébként azt követelte Pekingtől, hogy vizsgálja ki a Google elleni támadást. Emellett felszólította a céget – illetve az összes többi amerikai vállalatot –, hogy ne támogassa a politikai cenzúrát. Ezzel arra célzott, hogy a keresőcég 2006-os kínai partra szállásakor elfogadta az ottani szabályokat, amelyek szerint bizonyos keresési találatokat ki kell szűrnie – például a tibeti függetlenségi küzdelmet firtató kérdésekre üres lapot kell válaszul adnia. A külügyminiszter szerint Kína a cenzúrával falat épít a 21. század fejlődési lehetőségei és saját társadalma közé.

Kínában él a világ legnagyobb internetező közössége 350 millió felhasználóval. Ez az óriási közönség mágnesként vonzza a hirdetőket, akik becslések szerint évente egymilliárd dollárt költenek keresési találatokhoz rendelt reklámokra. A Google a keresőpiac harmadát birtokolja, a Baidu nevű helyi cég részesedése 60 százalék.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés