Connect with us

Hirdetés

technokrata

K+F összefogással a világsiker felé

Dotkom

K+F összefogással a világsiker felé

A közelmúltban két, vadonatúj alkalmazást mutatott be Magyarország legnagyobb és egyik legeredményesebb innovációs összefogása, a Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter). A magyar kis- és középvállalkozások és egyetemek összefogásával kifejlesztett, egészségügyi célokat szolgáló ékszercsalád, valamint a mobiltelefonon futó zenehallgató szoftver akár átfogó nemzetközi sikerre is számíthat.

All-Fitt: az egészségről új megközelítésbenÉkszerbe ültetett szenzorok segítségével másodpercre pontosan követhetők az ékszer viselőjének bizonyos élettani folyamatai – ez az ötlet adta az Aitia International Zrt., az AperTech Informatikai Kft., az Innomed Medical Zrt., a MédiaLab Kft. és a MOME Nonprofit Kft. együttműködésének alapját, amely az MMKlaszter segítségével jött létre.

Az öt szervezet közös projektjének célja olyan, ékszerként viselhető gyűrűk, karkötők, fülklipszek, órák és testékszerek kifejlesztése, amelyek a beléjük ültetett szenzorok segítségével képesek érzékelni viselőjük testhőmérsékletét, pulzusát, vérnyomását, EKG-jelét, vércukor- és véralkoholszintjét vagy akár az elégetett kalóriák mennyiségét és az UV-sugárzás erősségét.

Az All-Fitt termék- és szolgáltatásportfólió lehetőséget nyújt az önálló, egészséges életmód gyakorlásában és az életminőség javításában a szabadidős sportolóknak, a középkorú és annál idősebb generációknak, illetve mindazoknak, akik tudatosan kívánnak odafigyelni testük visszajelzéseire. Az All-Fitt termék- és szolgáltatáscsalád a saját demográfiai, földrajzi és életciklusnak megfelelő egészségügyi referenciaparaméterek értelmezésével és a szakértők értékelésével nyújt aktív támogatást a célcsoport számára.

Ezek az ékszerek komoly segítséget jelenthetnek viselőjüknek egy egészségesebb életmód kialakításában, sportolóknak az ideális edzésterv összeállításában vagy időseknek a pillanatnyi egészségi állapotuk nyomon követésében. A szenzorok által mért adatok egy webes felületen keresztül tekinthetők meg, amely egyben segítséget is ad az eredmények értékeléséhez. A szolgáltatást opcionálisan igénybe vehető orvosi call center teszi majd teljessé.

A termékcsalád első darabja – egy a pulzust, testhőmérsékletet és UV-sugárzást mérő fülklipsz – a tervek szerint már 2010 első negyedévében forgalomba kerül, míg a teljes, öt darabból álló portfólió 2010 harmadik negyedévétől válik elérhetővé a boltok polcain. A fejlesztők 2010 végére már több ezer felhasználóra számítanak. “Ebben a folyamatban a Magyar Telekom várhatóan mint szolgáltatópartner jelenik meg, és segíti a termékcsalád hasznosítását” – mondta Pukler Gábor, az MMKlaszter elnöke, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója.

A termékek és a hozzájuk kapcsolódó webszolgáltatások kifejlesztésének költsége körülbelül 510 millió forint, amelynek egyik felét a projektben részt vevő szervezetek biztosítják, a másik felét pedig az MMKlaszteren keresztül elnyert, az akkreditált klasztertagok innovációs tevékenységét támogató európai uniós pályázat fedezi.

Wondeer: az iTunes magyar konkurenciájaSokan vannak, akik nem szívesen fizetnek zeneszámok letöltéséért, míg a fájlcsere illegális tevékenység. Erre a helyzetre kínál megoldást az Artklikk Kft., a Carnation Zrt., a Port.hu Kft. és a Wondeer Kft. által kifejlesztett újfajta alkalmazás, amely mobilinternetezésre alkalmas készülékeken keresztül biztosít zenehallgatást a tervek szerint számonként mindössze néhány forintért. A projekt résztvevői az MMKlaszter segítségével találtak egymásra.

Az alkalmazás felhasználói több ezer dalt tartalmazó zenei adatbázis repertoárjából választhatják majd ki a kívánt zeneszámot. A megoldás újdonsága, hogy – a jelenleg széles körben elterjedt fájlletöltés helyett – a zeneszám streaming formátumban érkezik a megrendelő mobiltelefonjára, így az jogilag nem kerül a birtokába. A tervek szerint a felhasználók a szolgáltatást havi átalánydíjért vagy dalonkénti tranzakciós díjért vehetik igénybe.

A szolgáltatás a jogtiszta zenei tartalmak beszerzését és folyamatos bővítését több különböző forrásból biztosítja majd, együttműködve a legnagyobb kiadókkal és jogdíjtulajdonosokkal. A szolgáltatás újszerűsége az alkalmazott technológiákban és az újszerű üzleti és árazási modellben rejlik. A szolgáltatás képviselői szerint a felhasználók ezáltal a jelenleg elérhető, letöltésalapú zenei szolgáltatásokénál jóval kedvezőbb áron élvezhetik kedvenc zenéiket, versenyképes alternatívát kínálva a felhasználók számára a piacot jelenleg uraló szereplők (például iTunes, eMusic) mellett.

Az alkalmazás várhatóan jövő tavasszal kerül kereskedelmi forgalomba, és a fejlesztők 2010 végére már több tízezer felhasználóra számítanak világszerte. A projekt költségvetése 560 millió forint, amelynek 50 százalékát a tagok adják, 50 százalékát pedig az akkreditált klasztertagok innovációját támogató európai uniós támogatás teszi ki, amelynek elnyerésében az MMKlaszter működött közre.

Az MMKlaszter további ötleteket vár”Nonprofit szervezetünk, az MMKlaszter 2007 decemberében azzal a céllal jött létre, hogy segítsen összehangolni az infokommunikációs szektorban működő kis- és középvállalkozások, multinacionális cégek, egyetemek, kutatóközpontok fejlesztési törekvéseit, és lehetőség szerint segítsen nekik a fejlesztéshez szükséges anyagi források előteremtésében is. Büszkén mondhatom, hogy tagjaink száma ma már megközelíti a hetvenet, az összesített árbevételük pedig a hazai ikt-szektor árbevételének közel 15 százalékát adja” – mondta Pukler Gábor, az MMKlaszter elnöke. “Szervezetünk nyitott és továbbra is örömmel fogadjuk mindazon kutatás-fejlesztési tevékenységet végző cégek jelentkezését, amelyeknek ötletük megvalósításához üzleti partnerekre, nemzetközi kutatói háttérre vagy egy ‘jó csapatra’ van szükségük” – tette hozzá. nA 2007. december 18-án megalakult Mobilitás és Multimédia Klaszter a mobil és multimédiás technológiákkal kapcsolatos kutatás-fejlesztés területén olyan hasznosításorientált kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködések kialakítására törekszik, amelyek mentén egyrészt optimalizálja a rendelkezésre álló szűkös kapacitásokat a gazdasági és társadalmi haszon maximalizálása érdekében, másrészt hozzájárul a magyar kormány középtávú tudomány-, technológia- és innovációpolitikai stratégiájának megvalósulásához. 2008 szeptemberében az MMKlaszter az elsők között nyerte el az Akkreditált Innovációs Klaszter címet és kapta meg a lehetőséget, hogy nemzetközi szintű fejlesztési tevékenységeihez lehatárolt EU-forrásokhoz férjen hozza. Jelen pillanatban az MMKlaszternek közel hetven tagja van és Magyarország legnagyobb infokommunikációs klasztere.Ékszerbe ültetett szenzorok segítségével másodpercre pontosan követhetők az ékszer viselőjének bizonyos élettani folyamatai.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés