Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jönnek a videokártya-vírusok?

Dotkom

Jönnek a videokártya-vírusok?

A grafikus vezérlő gyorsíthatja a HD-s videók és a Flash-es tartalmak lejátszását, de akár ártalmas célokra is felhasználható…

Egyre gyakrabban lehet hallani a GPGPU kifejezést, ami a grafikus feldolgozóegység általános célú feladatok elvégzésére való befogását jelenti. Azaz a videokártyán található chipek olyan feladatokkal is megbirkózhatnak, amiket eddig a CPU-nak kellett ellátnia. A trend az Intel és az AMD erőfeszítésének az eredménye, mely vállalatok most már évek óta dolgoznak a grafikus mag(ok) központi vezérlőegységbe integrálásán. Ezzel párhuzamosan az Nvidia videokártyáinak teljesítményét kezdte felkínálni hasonló célokra.

Miért fontos a GPGPU? Azért, mert a grafikus magok feldolgozási teljesítménye egy nagyságrenddel nagyobb, mint a CPU-ké; csak míg utóbbiak általános célokra használhatók, addig a videovezérlőkön dolgozó lapkák az elmúlt egy-két évig csak grafikus feladatokra koncentráltak. Először csak a HD-s videók megjelenítésekor kezdtek „segítő kezet” nyújtani a videokártyák a processzornak, de a felismerés, hogy ennél sokkal jobban is ki lehetne aknázni a bennük rejlő erőt, merész fejlesztésekre szánta el a grafikus piac szereplőit. Az Nvidia például nemrég jelentette be, hogy Geforce kártyái képesek lesznek a Flash-es tartalmak lejátszásának „gyorsítására”.

Nvidia Cuda – sokoldalú alkalmazás

Van azonban egy hátulütője is a GPGPU-nak. Az Intel szerint a többszálas utasítás-feldogozás ilyen irányú kiterjesztése azzal fog járni, hogy a grafikus processzorokon is megjelenik az ártalmas kódok futásának lehetősége. Hite szerint a GPU vírusok megjelenése csak idő kérdése, ezért a vállalat már most igyekszik elébe menni ennek a támadási felületnek. Larrabee processzora – mely az első olyan x86-os CPU lehet (ha az AMD nem előz be a Fusionnel), ami grafikus maggal is bír – több védelmi technikával is fel lesz szerelve.

Nem szabad azonban túlbecsülni a GPGPU vírusok jelentőségét. Mert habár a jövőben megjelenhetnek olyan digitális kártevők, amik ezt a platformot próbálják meg saját céljaikra felhasználni, minden számítógépben lesz olyan egység, amin ez sokkal hatékonyabban és könnyebben megvalósítható. Az IT fejlődése szerint ugyanis dedikált CPU-ra még egy jó darabig szükség lesz.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés