Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internet az intézményeknél

Dotkom

Internet az intézményeknél

A hazai közszféra szinte minden szervezete rendelkezik hozzáféréssel; a munkaállomások túlnyomó többsége csatlakozik az internetre, a dolgozók háromnegyedének van lehetősége a világháló használatára.

A hazai közintézmények háromnegyede már legalább négy éve használ valamilyen internet-hozzáférési megoldást, sőt kétötödük 2001-ben vagy előtte szerződött – derül ki a BellResearch által készített Magyar infokommunikációs jelentés legutóbbi, 2008-as intézményi adatfelvételének eredményeiből. Ebben a kutatócég részletesen vizsgálta a költségvetési szegmens infrastruktúráját.

Közvetve és közvetlenülA felmérés adatainak tanúsága szerint az intézményi szférában viszonylag gyakori, hogy az egyes szervezetek nem maguk állnak kapcsolatban valamely szolgáltatóval, hanem a felettes szerv vagy társintézmények internetkapcsolatát veszik igénybe (18 százalék). A központi költségvetés alá tartozó szervezetek esetében – az általuk ellátott feladatokból, a szervezeti struktúrából, valamint a regionális elhelyezkedésből adódóan – az adat- és internetkapcsolatok együttes igénybevétele szintén nem számít ritkaságnak (11 százalék). A közvetlen üzleti internet-előfizetéssel rendelkező intézmények körében a dsl-technológia számít a legnépszerűbbnek. Ezzel a megoldással kapcsolódik a világhálóra a releváns intézmények nem kevesebb mint 72 százaléka. Ezt követi a kábeltévés kapcsolat (közel minden ötödik költségvetési intézménynél), míg a költségesebb, de magasabb rendelkezésre állást és dedikált kapcsolatot biztosító bérelt vonali szolgáltatást körülbelül minden tizedik szervezet használja. A hozzáférési technológiák használatának arányaiban viszont különbségek mutatkoznak: míg a bérelt vonalas hozzáférés kevésbé jellemző az oktatási szegmensre, addig a központi költségvetési intézmények közel fele ezt a technológiát alkalmazza.

A neten lógnakA BellResearch kutatói nem csupán a hozzáférések és előfizetések penetrációját és technológiai hátterét vizsgálták, hanem az eléréssel rendelkező munkatársak és az internetre kapcsolódó munkaállomások arányát is elemezték. A jelentésből kiderül, hogy az intézmények által használt számítógépek átlagosan négyötödén érhető el a világháló. Ez az arány az oktatási intézményeknél valamivel magasabb, míg az egészségügyben némileg szerényebb (85, illetve 71 százalék a mutató értéke). Az előbbi szervezeteknél átlagosan 42, míg utóbbiaknál 29 darab internetes pc található – árulják el az adatok. E tekintetben a központi költségvetési intézmények nagyságrendileg is kiemelkednek, itt egy-egy intézménynél akár több mint 180 személyi számítógép is szolgálatot teljesít.

Az internet-hozzáféréssel rendelkező számítógépekénél valamivel alacsonyabb a világhálót elérő alkalmazottak aránya. Átlagosan négyből három munkavállaló fér hozzá munkahelyén a világhálóhoz. A legmagasabb arányban az önkormányzati és a központi költségvetési intézmények alkalmazottai rendelkeznek interneteléréssel, míg az egészségügyi intézmények alkalmazottainak, munkavállalóinak kevesebb mint felénél biztosított ugyanez a lehetőség.

Szimmetrikus tervekA BellResearch kutatói az intézmények terveit is rendszeresen vizsgálják. Múlt évben a szervezetek 10-15 százaléka kalkulált azzal, hogy az optimális működés szempontjából szükségessé válhat a sávszélesség bővítése. A fejlesztési tervek az önkormányzati szférában érezhetően jobban napirenden voltak, mint más szegmensekben. A gyorsabb kapcsolatot biztosító csomagra váltani tervezők többsége szerint a nagyobb sávszélesség az előfizetési díj növekedésében is tükröződni fog. Az igények polarizálódását, valamint a szervezetek által használt alkalmazások körének folyamatos változását jelzi, hogy minden hatodik bővítést tervező intézmény már szimmetrikus, azaz azonos le- és feltöltési sebességet kínáló kapcsolatokban gondolkodik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés