Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új korszak a hazai informatikai és üzleti képzésben

Dotkom

Új korszak a hazai informatikai és üzleti képzésben

Az új, energiatakarékos SZÁMALK székházban kapott helyet a Gábor Dénes Főiskola is.

A hazai informatikai és gazdasági szektor legendás oktatási intézménye, a SZÁMALK a legmodernebb építészeti megoldásokkal, közel 3 milliárd forintból elkészült új székházában folytatja több mint 30 éves működését. A cégcsoportként működő, az informatikai és üzleti továbbképzési piacon számos területen piacvezető SZÁMALK mellett, a legkorszerűbb irodai és oktatási elvárásoknak megfelelő új épületben kapott helyet Magyarország első magánfőiskolájaként működő Gábor Dénes Főiskola is.

Az 1976-ban – a XI. kerületi, Etele úti, korának legmodernebb irodaházában – indult SZÁMALK, az akkor hazánkban újdonságnak számító informatika legkorszerűbb szakmai műhelye lett. A SZÁMALK a kezdetekkor széles portfolióval rendelkezett: hardver- és szoftverértékesítés, nagykereskedelem, tervezés és kivitelezés, közvetlen értékesítés, valamint oktatási szolgáltatások tartoztak az egyre bővülő cégcsoporthoz. A változó piaci és iparági igényeknek, továbbá a folyamatos fejlesztési kényszernek megfelelően a SZÁMALK fokozatos profiltisztításba kezdett, amelynek eredményeként alakult ki a jelenlegi, komplett oktatási csomagot kínáló szolgáltatás-portfoliója. Ugyanakkor a méretgazdaságossági és szolgáltatásfejlesztési tényezők szükségessé tettek egy új, korszerűbb lehetőségeket és infrastruktúrát biztosító épületet is. Ezért, míg az előző épület konferencia jellegű oktatásra volt berendezve, addig a saját erőből, közel 3 milliárd forintból felépült Mérnök utcai új épületet kizárólag csúcsminőségű oktatási- és tréning igényekre alapozva tervezték meg.

Az önmagát hűtő homlokzat

„A SZÁMALK-ra büszke a XI. kerület: több évtizedes működés után – a válság közepén –, magánintézményként, saját erőből tud új székházat építeni. Ez a teljesítmény minden oktatási intézmény számára követendő lehet” – méltatta a SZÁMALK teljesítményét Molnár Gyula, a kerület polgármestere.

 

A GDF és a SZÁMALK képzéseinek is otthont adó épület legfontosabb paraméterei közé tartozik a passzív klímaként szolgáló, környezetbarát zöld tető; az energiatakarékos klímarendszer; az irodánként és tantermenként egyedileg szabályozható hőmérséklet; a hővédő üvegezés; az „önmagát hűtő” homlokzat; a természetes fényre épülő világítási rendszer, az IP alapú telefonrendszer; a jelenleg alkalmazható legnagyobb (rézalapú) sávszélességű hálózat (10 Gbit/s); valamint az automatizált árnyékoló rendszer.

A SZÁMALK Zrt. keretei között működő, 1992-ben, a hazai informatika piac robbanásszerű elterjedésekor létrejött Gábor Dénes Főiskola (GDF) is sikertörténet a maga nemében, hiszen „Magyarország első magánfőiskolájaként úttörő szerepet játszottunk a távoktatás módszertanának kifejlesztésében, elsőként alkalmaztuk az ISO alapú minőségbiztosítást, a multimédiás tananyagfejlesztésünkkel pedig az Edumedia nemzetközi elismerését is kivívtuk” – mondta a székházavató sajtótájékoztatóján a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével idén elismert Dr. Zárda Sarolta, a GDF rektora. Majd hozzátette, hogy a főiskola működési alapelve a rugalmasság, a folyamatos fejlődés és innováció. A megfogalmazott elvek pedig tetten érhetők a GDF eddigi eredményeiben: magánintézményként stabilan és gazdaságosan tud működni, államilag finanszírozott képzési helyeket is biztosít a hallgatóknak, továbbá távoktatás keretében a mai napig 1100 határon túli (erdélyi, szlovákiai és szerbiai) magyar diák képzését is megvalósította. Az informatikai felsőoktatás szegmensében megszerzett vezető szerepét a rektor reményei szerint tovább erősítik azok az oktatási módszertant célzó fejlesztési lépések, amelyek a legnagyobb szoftver- és hardvergyártókkal történő együttműködés keretében jöttek létre. Ilyen volt például a Microsoft kompetencia központ létrehozása, vagy az IBM és a Cisco speciális termékeire épülő oktatás bevezetése.

Aula

„Majd minden vállalatnál akad olyan szakember, aki nálunk ismerte meg a számítástechnika világát” – kezdte az elmúlt évtizedek összefoglalását Nyisztor József, a SZÁMALK igazgatója. A SZÁMALK továbbképzési megoldásai ma már a szakma csúcsát jelentik: a teljes, közel 600-700 világszínvonalú terméket felvonultató termékpalettára a gyakorlatorientált szemléletmód jellemző. Ennek oka az, hogy komplex oktatási megoldásait a több évtizedes oktatás-módszertani tapasztalatra alapozva, az ügyfeleik és az iparág változó igényei szerint alakították és fejlesztették ki, másrészt az ún. hivatalos „dobozos” tréningekből sincs két egyforma. „Először megvizsgáljuk a vállalatot, a hallgatók összetételét, és felmérjük az egyedi igényeket, hogy megtudjuk, pontosan mire van szükségük” – fogalmazta meg Nyisztor József sikerük titkát. Harmadik fontos tényező a SZÁMALK esetében, hogy a gyakorlati oktatáshoz legmegfelelőbb infrastruktúrával rendelkeznek: a magyarországi oktatóközpontok közül egyedülinek számít az az „élő” eszközpark, amely lehetővé teszi a hivatalos VMware és Cisco technológiai képzéseket, és a kereszttechnológiák magas színvonalú oktatását – akár angol nyelven – is. Mindehhez gyakorlati tudással és tapasztalattal rendelkező oktatókat foglalkoztatnak, akik a valós életben is az adott szakterület elismert szakemberei. Ugyancsak a SZÁMALK versenyelőnyét erősíti más oktatási cégekkel szemben, hogy nagyobb létszám esetén, az igényeknek megfelelően kihelyezett képzést is nyújtanak az ország egész területén. Emellett mobil eszközpark – virtuális hálózati eszközökkel és szerverparkkal kiegészítve – biztosítja ügyfeleinek, hogy bárhol, bármikor képesek legyenek oktatási elképzelésük megvalósítására.

A piaci igények hívták életre a kommunikációtól a tárgyalástechnikán át a felsővezetői coachingig számos területet magában foglaló menedzsmenttréning-üzletágat, amely a SZÁMALK egyik legdinamikusabban fejlődő területévé vált az elmúlt évek folyamán, a nagy- és középvállalati szegmensben.

Ma már a SZÁMALK informatikai és menedzsment továbbképzési megoldásai az európai oktatási piacon is megállják a helyüket. Sőt, kombinált oktatási csomagjaik (technológiai képzés, menedzsment tréningek, e-learning) révén a már meglévő külföldről érkező megbízásaik mellett komoly piaci részesedés elérését tervezik Magyarországon kívül is.

 

A SZÁMALK az új székház révén többek között az alábbi előnyöket nyújtja a képzéseken résztvevők számára:
34 – ebből 23 számítógépes – tanterem, 2 PLC labor, 47 darab nagy teljesítményű szerver, 4 darab információs terminál, hálózati laboratóriumok, Gábor Dénes Főiskola Információs Központ az aulában a hallgatók és a képzéseken résztvevők számára, valamint 70 millió forint értékű szerverpark.

Habár a SZÁMALK új épületét még a hallgatók sem „lakták be”, a cégcsoport máris a bővülést tervezi: elképzeléseik szerint 2010-ben készül el a SZÁMALK-hoz tartozó szakközépiskolának, kollégiumnak és tantermeknek helyet adó új épület, ugyancsak a Mérnök utcában.

A SZÁMALK komplett oktatási csomagot kínáló szolgáltatásportfoliójába tartoznak az iparágban jól ismert és kedvelt informatikai (szeptember 16.) és HR (szeptember 17.) szakmai konferenciák is, amelyekre idén témánként több mint 200 résztvevőt várnak a szervezők.

Az új lehetőségeket nyújtó épület mellett elindult a SZÁMALK arculatának átalakulása is: a tartalmában és stílusában is megújult honlap, valamint az új logó ugyancsak a profiltisztítást és -koncentrációt tükrözi.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés