Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elindult a verseny az Exchange-hosting piacán

Dotkom

Elindult a verseny az Exchange-hosting piacán

Egyre élesebb verseny alakul ki Magyarországon a hostolt Exchange alapú levelezés piacán. Bár a piac még csak ismerkedik az alternatívával, máris öt társaság kínálatából lehet választani. A versenyzők között a kis magyar cégek mellett találhatunk induló multinacionális és a távközlési piacot uraló társaságot is.

Minden, a web 2.0 által keltett várakozás ellenére az e-mail stabilan őrzi a vezető helyét a vállalati kommunikációs szolgáltatások területén. Amióta a nagyok, a Google és a Microsoft szolgáltatásként kínálja szoftvereinek használatát, a vállalatoknak lehetőségük nyílik úgy használni a legkorszerűbb megoldásokat, hogy azokat nem kell megvenniük. A Microsoft világszerte 2008-ban indította a Software as a Services (SaaS) koncepció alapján kialakított szolgáltatási modellt, amelyet magyarországi partnerei az elsők között vezettek be. Szakértők szerint a hosztolt szolgáltatások értékesítése a válság ellenére 30 százalékkal növekedett világszerte az elmúlt évben. Ezért nem lenne csoda, ha ezen a piacon Magyarországon is hasonló arányú növekedés lenne idén, hiszen a válság sújtotta vállalatok komoly megtakarításokat érhetnek el az SaaS-megoldások használatával.”Az év elején kezdtük tesztelni, és szeptember elsejétől indítjuk élesben az Exchange-hosting szolgáltatást, ezért nem tudunk még beszámolni a felhasználóink számáról” – mondta el lapunknak Bíró Gergely, az ITSecure Kft. ügyvezető igazgatója. A legkorábban, közel másfél éve Exchange-et hostoló társaság, az Ewima Kft. “melléküzemágként” végzi ezt a tevékenységet – válaszolta megkeresésünkre Kárpáti Péter, a társaság ügyvezető igazgatója. Az ügyfélszámukról nem kívánt nyilatkozni, ám a versenytársak belépése pezsdítőleg hathat a piacra, ezért rohamos növekedésre számít.

A Magyar Telekom/T-Systems nyáron szállt be az üzletbe. A Virtualoso fantázianevű e-mail-szolgáltatásuk ügyfélszámát nem áll módunkban kiadni, tekintve, hogy 2009. július 1-jétől érhető el a szolgáltatás, s számos megkeresés még ajánlatadási vagy szerződéskötési fázisban van. Annyit már most egyértelműen látunk, hogy igen komoly érdeklődés mutatkozik az e-mail-szolgáltatás ilyetén formában történő igénybevételére – közölte a Napival a társaság marketingese. Mint elmondta, a korábban üzleti felhasználók számára az adsl-előfizetések mellé kiosztott postafiókok közül jelenleg 31 500 van használatban (az elmúlt 30 napban küldtek az adott címről levelet), míg az e-postamester szolgáltatásukat (ez Linux alapon működő hasonló, ASP típusú levelezőmegoldás) 240 előfizető használja.

Az Invitel egy-két hónapon belül indítja a Microsoft Exhange alapú hosztolt email-szolgáltatását (ezért nem tudnak még sem az árakról, sem a felhasználók számáról nyilatkozni), de a szolgáltatás nem újdonság a cég számára, hiszen éveken keresztül szolgálta ki a társaság az Eurowebtől “megörökölt” előfizetőit – tudtuk meg a társaság sajtóosztályától. Ezt a szolgáltatást már nem kínálja új ügyfeleinek az Invitel, hiszen az igények megváltoztak és az egyszerű, webalapú postafiókot ingyenesen kínáló szolgáltatók száma is ugrásszerűen nőtt az elmúlt években.

A szolgáltatás ára annak ellenére változatos, hogy az összes szolgáltatónak ugyanazt a licencdíjat kell fizetnie a Microsoftnak. Az azonos postafiókméret árainak különbségeit indokolhatja, hogy ezek nem feltétlenül azonos szolgáltatást takarnak. Van, amelyik tartalmazza az Outlook-kliens licencét, a mobilszinkronizációt vagy a mentések árát is. A tisztánlátást nehezíti, hogy az alacsonyabb ár akár több szolgáltatást is tartalmazhat, mint a magasabb.

Postafiókárak TárhelyTársaság 500 Mbájt* 1 Gbájt* 2 Gbájt* 3 Gbájt*Central Europe On-Demand 1990 2890/3690 4290 -Ewima 2500 3500 – 4500Invitel – – – -ITSecure – 1690 1990 2390Magyar Telekom (T-Systems) 1990 2690 – -*postafiókonként, havonta, forint



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés