Connect with us

Hirdetés

technokrata

Merevlemezt is törlő vírus

Dotkom

Merevlemezt is törlő vírus

A vírusfertőzések többségét a múlt hónapban is meg lehetett volna előzni, ha a felhasználók frissítik az operációs rendszerüket és fontos alkalmazásaikat.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melynek elemzése több tanulsággal szolgál a felhasználók számára. A múlt hónapban listavezető pozíciót elért Conficker 2008 novemberében bukkant fel, és azóta rendszeresen szerepel a magyarországi vírustoplistákon. A kártevő egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows egy biztonsági hibáját kihasználó kóddal terjed. Bár a Microsoft már tavaly októberben kiadta a megfelelő javítócsomagot, sok felhasználó nem fordít figyelmet az operációs rendszer frissítésére. A Conficker így hazánk mellett több országban – például Brazíliában, Ukrajnában és az Egyesült Államokban – is listavezető.

A júliusi toplista második helyére az Autorun/Inf fertőzés került, mely gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó kórokozóknak. Az ESET szakértői szerint már nem csupán az USB kulcsok, de az USB portba csatlakoztatható MP3 lejátszók is hordozhatják a fertőzést, mely ellen a legegyszerűbben az automatikus futtatási funkció letiltásával védekezhetnének a felhasználók.

Végül a legérdekesebb a lista új szereplője, a Win32/Mebroot.K trójai. Bár a kártevő már közel egy éves ismert, most mégis felkerült a toplista 9. helyére. A trójai amellett, hogy további kártékony kódokat igyekszik letölteni a megfertőzött számítógépre, tönkreteheti a merevlemez partíciós tábláját is, ami azzal jár, hogy nem tudunk hozzáférni az adatainkhoz.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés