Connect with us

Hirdetés

technokrata

Profit-warning a Telekomtól

Dotkom

Profit-warning a Telekomtól

A Magyar Telekom vezérigazgatója a gyorsjelentéssel párhuzamosan figyelmeztet, az idei bevétel és EBITDA elmarad a tervezettől.

A bevételek 2 százalékos, az EBITDA legfeljebb 5 százalékos idei csökkenésére figyelmeztetett Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója a társaság ma megjelent első féléves gyorsjelentésében. A korábbi cél a bevételek 1 százaléks csökkenéséről és az EBITDA 1-2 százalékos zsugorodásáról szóltak.

Ahogy a jelentés fogalmaz:” 2009. második felében várakozásaink szerint továbbra is kiélezett versenyhelyzettel és kihívásokkal teli külső környezettel kell szembenéznünk. A Kormány által 2009 júliusában bevezetett takarékossági csomag tovább rontja a háztartások vásárlóerejét, így az alacsonyabb perchasználat és a magasabb ügyfél elvándorlás következtében a hagyományos hangbevételeink további mérséklődésére számítunk. Mindez pedig kedvezőtlen hatással lesz az EBITDA-ra, amit a nem hagyományos üzletágak növekedése és a költségcsökkentési intézkedések csak részben tudnak ellensúlyozni rövid távon. Az első negyedévben ugyan az árfolyamváltozások kedvezően hatottak az EBITDA-ra, a május óta a tervezettnél erősebb forintárfolyam azonban mérsékelheti nemzetközi leányvállalataink hozzájárulását az EBITDA-hoz az év második felében.

Az első féléves eredmények tükrében, figyelembe véve az év második felére előrejelzett kedvezőtlen gazdasági környezetet is, a Magyar Telekom jelenleg úgy gondolja, hogy a 2008-as szinthez képest a bevételek körülbelül 2%-kal, az EBITDA legfeljebb 5%-kal csökken teljes évre vonatkozóan, a vezetékesből mobil hálózatba irányuló forgalmi bevételekhez kapcsolódó elhatárolás feloldása nélkül. CAPEX tekintetében úgy döntöttünk, hogy kismértékben csökkentjük az optikai beruházásokat az idei évben, hogy ellensúlyozzuk a szatellit TV berendezések értékesítésének várakozásainkat meghaladó mértékű növekedését. Így a teljes évre vonatkozó CAPEX előrejelzésünk, mely szerint az idei beruházások abszolút szinten megegyeznek a 2008 évivel, nem változik.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés