Connect with us

Hirdetés

technokrata

Atom-villanás az Intelnél

Dotkom

Atom-villanás az Intelnél

Brutális részényár-emelkedést hoztak az Intelnek vártnál jobb adatai.

Az Intel Corp., a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója a vártnál jobb árbevételről és nyereségről számolt be, amit a befektetők 8 százalékot elérő részényárfolyam-emelkedéssel jutalmaztak a tegnapi tőzsdezárás utáni kereskedésben. A forgalom ugyan 1,4 milliárd dollárral, 8,02 milliárdra csökkent a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ám jóval meghaladta az elemzők 7,28 milliárdos előrejelzését.

Az első negyedévhez képest 879 millió dollárra nőtt az árbevétel a PC-piac bővülésének köszönhetően. Ez volt az Intel legerősebb első-második negyedéves forgalomnövekedése 1988 óta, amiből a társaság azt a következtetést vonta le, hogy a harmadik negyedév még jobb lesz. Az Intel 8,5 milliárd dollár – plusz-mínusz 400 millió – árbevételt vár július-szeptemberben.

Brutálisan megugrott az Atom chipek forgalma, amelyeket az internetezéshez használatos netbookokba szállít a cég. Ezekből 65 százalékkal adtak el többet, mint január-márciusban. Ennek megfelelően a következő időszakban is a magánfogyasztók keresletére számítanak inkább, mint az iskolakezdést segítő támogatásokra vagy a vállalatok számítógép-cseréire.

Van olyan elemző, aki ez aggaszt. Az olajárak az elmúlt öt hónapban kétszeresükre emelkedtek, s ha ez így megy tovább, akkor az üzemanyag-vásárlások elszívhatják a vásárlók pénzét a komputer-csereberétől.

A profitot agyoncsapta, hogy az európai versenyhatóságok 1,45 milliárd dollár bírságot szabtak ki a vállalatra, mert manipulálta a PC-gyártókat. Az ítélet szerint az Intel elérte, hogy késleltessék vagy végleg visszatartsák a forgalmazástól az AMD – legnagyobb versenytársa – chipjeivel ellátott PC-ket. A nettó profit így 1 milliárd dollár lett az egy évvel korábbi 1,6 milliárddal szemben. Az egyszeri tétel figyelembevételével 398 millió mínuszt könyvelt el a cég.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés