Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az időjárástól (is) függhet, kirabolják-e az embert

Dotkom

Az időjárástól (is) függhet, kirabolják-e az embert

Statisztikai elemzésekkel nagyjából előre jelezhetők bizonyos bűncselekmények, pusztán az időjárás vagy a napszak alapján.

Az időjárás, a napszakok, a város rendezvényei, a kritikus helyszínek vagy a fizetésnapok alapján is előre lehet jelezni bizonyos várható bűntényeket – és tenni is lehet ellenük. Egy év alatt a késeléses támadások tíz százalékkal csökkentek, és több mint negyedével (26%) csökkent a fegyveres bűncselekmények száma például Manchesterben, amióta az SPSS cégcsoport statisztikai és előrejelző megoldásait is beveti a rendőrség a bűnmegelőzésben. Magyarországon is egyre nő azon államigazgatási szervek száma, amelyek – bár az integráció eltérő szintjein -, már használják a prediktív elemzés egyes elemeit. Néhány példa: VPOP, KSH, ORFK, OEP, Miniszterelnöki Hivatal, Magyar Posta, Szerencsejáték Rt., Magyar Turizmus Zrt.

Számos példát említhetünk a pénzügyek és adóügyek világából. Az SPSS alkalmazásokat az Egyesült Államok mind az ötven tagállamának vezetése és világszerte számos kormányzati intézmény használja adóbehajtási és belbiztonsági céllal, csalás, veszteség és visszaélés megelőzésre. Demográfiai, tranzakciós és magatartásra vonatkozó adatok elemzése révén jelzik előre az ügyfelek, adóalanyok, állampolgárok jövőbeni viselkedését az adóbevételek maximalizálása, a csalások számának csökkentése, valamint a kockázatok mérséklése érdekében.

A portugál Pénzügyminisztérium Csalásellenes Osztálya az ország pénzügyi bevételei szempontjából kulcsfontosságú – a teljes bevétel 38%-át kitevő – ÁFA befizetésekkel kapcsolatos alkalmi és szervezett visszaélések megelőzésében támaszkodik az SPSS megoldásaira; az adóalanyok előzmény-adatainak és adóbevallásainak, valamint várható viselkedésének elemzéséhez kapcsolt súlyozott kockázati tényezők segítségével határoz meg csalásmintákat, tervezi és hajtja végre audit tevékenységeit. A rendszerbe havonta újonnan belépő mintegy 19 ezer ÁFA-alanyból körülbelül 1100 bizonyul adócsalás, adóelkerülés szempontjából közepesen vagy kiemelten kockázatosnak.

Az adatkezelési, elemzési megoldások a „hagyományos” bűnüldözésben és bűnmegelőzésben is egyre nagyobb szerepet töltenek be. Az itthon is nagy sikerrel futó bűnügyi sorozatok profilozói és helyszínelői bepillantást adnak a nézőknek a viselkedéselemzés és viselkedés-előrejelzés rejtelmeibe. E tevékenységeket a valóságban adat-, és szövegbányászati, adatgyűjtő és statisztikai prediktív elemző alkalmazások támogatják, amelyek lehetővé teszik, hogy a rendészeti szervek a bűncselekmények nagy mennyiségű adatainak gyors elemzése, valamint az aktuális és jövőbeni körülmények, mint például az időjárás, napszakok, városi rendezvények, sőt fizetési napok jellemzőinek vizsgálata révén előre jelezzenek bizonyos bűnözői viselkedéseket. Ez növeli az állampolgárok és rendőrök biztonságát is. Memphis (az USA-beli Tennessee állam legnépesebb városa) rendőrsége például bűnözési mintákat, trendeket, „kritikus helyszíneket”, és a rendőrségre érkező bejelentések adatait is felhasználva azonosítja és értelmezi a bűncselekmények tömeges előfordulásának helyszíneit.

A bűnözési tevékenység előrejelzése révén a szervezetnek módja van az erőforrások tökéletesebb csoportosítására, beleértve a járőrök kirendelését, a célzott forgalomirányítást, az alakulatok, műveletek, irányítását, valamint a célzott nyomozások elrendelését, amely tevékenységek optimalizálása egységesen a bűnözés visszaszorítását eredményezi. A bűnmegelőzésben hasonló megoldásokat használó manchesteri rendőrség 2008-ban az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva a késeléses támadások számának 10%-os, és a fegyveres bűncselekmények számának 26%-os csökkenéséről számolhatott be saját illetékességi területén.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés