Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jövőre már mindenki internetezhet az unióban

Dotkom

Jövőre már mindenki internetezhet az unióban

Az európai frekvenciahatóságok csoportja (RSPG – Radio Spectrum Policy Group) május közepén tette közzé javaslatát a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások elterjesztésére.

Miután az uniós tagállamok többségében várhatóan 2011 végére befejeződik a digitális átállás, az Európai Bizottság (EB) tanácsadó szervezete szerint az analóg műsorszóró hálózatok lekapcsolása nyomán felszabaduló frekvenciák egy részét új típusú vezeték nélküli szolgáltatásokra, a vidéki területek gyors hozzáférést biztosító vezeték nélküli internettel való ellátására, illetve az újgenerációs mobilhálózatok kiépítésére lenne a legcélszerűbb felhasználni. Az RSPG szerint ilyen célokra leginkább a digitális hozadékként is emlegetett 800 MHz-es, a gsm-szolgáltatók által is használt 900 MHz-es, valamint a 26 GHz-es tartomány lenne a legalkalmasabb.

A spektrumgazdálkodási kérdéseket is érintő elektronikus hírközlési csomag felülvizsgálatával kedvező folyamatok indulhatnak el: a tagállamok és az EB szorosabb együttműködése mellett ugyanis megkezdődhet egy többéves akcióterv kidolgozása a rádióspektrum-hasznosításra. A hírközlési csomag jelenleg az Európai Tanács szeptemberben várható jóváhagyására vár, így az egységes uniós szabályozás 2011 végéig, vagyis a digitális átállás tervezett lezárásáig hatályba léphet. Változások várhatók a 900 MHz-en alkalmazott technológiáknál is. Az elektronikus hírközlési csomag elfogadásától függetlenül júliusban módosítják az úgynevezett gsm-direktívát is, így a gsm- mellett akár az umts-technológiát is alkalmazhatják majd az európai szolgáltatók a 900 MHz-es frekvencián.

Magyarországon a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését célzó tenderrel egy időben a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tavaly októberben több tartományt is meghirdetett a 450 Mhz-es és a 26 GHz-es frekvenciákon. Az utóbbi tartományban indíthat szolgáltatást a Magyar Telekom Nyrt., amely nettó 500 millió forintos ajánlatával nyert tízéves jogot egy 84 MHz sávszélességű blokk használatára. Ezt a szolgáltató üzleti ügyfeleinek gyors kiszolgálására, valamint mobilhálózatának üzemviteli céljaira (bázisállomások összekapcsolását biztosító felhordóhálózati alkalmazás) kívánja felhasználni – közölte megkeresésünkre a társaság.

Frekvenciahasználati jogosultságot nyert a tenderen az Antenna Hungária Zrt. is, azonban az érintett blokkra ugyancsak aspiráló GTS-Datanet Távközlési Kft. nem sokkal az eredményhirdetés után jelezte az NHH ajánlatkérési eljárásával kapcsolatos kifogásait. A hatóságnál lapunkat úgy tájékoztatták, hogy a társaság végül május 14-én fellebbezett az NHH első fokú határozata ellen. Az elektronikus hírközlési törvény előírásainak megfelelően az NHH tanácsa 30 napon belül hirdeti ki a másodfokú határozatot az ügyben, ha a szolgáltató ezzel a döntéssel sem ért egyet, a Fővárosi Bíróságon kérheti majd a végrehajtás felfüggesztését.

A Magyar Telekom Nyrt. nettó 500 millió forintos ajánlatával nyert tízéves jogot egy 84 MHz sávszélességű blokk használatára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés