Connect with us

Hirdetés

technokrata

Működésben lépett a Pannon Lézer Központ

Dotkom

Működésben lépett a Pannon Lézer Központ

Stílusosan, lézerrel vágták át a szalagot Pécsett, a Pannon Lézer Központ átadási ünnepségén. A Magyarországon egyedülálló innovációs létesítmény tizenkilenc – a lézertechnikával eddig különböző helyeken foglalkozó – cég munkáját hangolja össze.

Pécsre összpontosul a magyarországi lézertechnikával foglalkozó cégek jelentős hányada azzal, hogy a Dél-Dunántúli Kooperációs Kutatási Központ által kialakított új bázison, az ország 19, eddig különböző településein működő cég kap helyet a Pannon Lézer Központban (PLK). Az új, összesen 1600 négyzetméteres létesítményben – melynek átalakítása mintegy 200 millió forintba került – a speciális laboratóriumokban és műhelyekben ezentúl szorosabban tudnak majd együttműködni az ide beköltözött cégek.

A Pannon Lézer Központ tevékenységi területe a fotonika, vagyis kutatásokat folytatnak minden olyan téren, ami a fénnyel kapcsolatos. A különleges lézerek fejlesztése mellett a lézertechnológián alapuló orvosi – például rákgyógyászati, szemgyógyászati és egyéb műtéti beavatkozásokra használható – eszközöket, anyagvizsgáló mérőműszereket, anyagmegmunkáló eljárásokat fejlesztenek, valamint a megújuló energiák felhasználásával (biomassza fűtőmű, biogáz feldolgozás, napelem és napkollektor gyártása) foglalkoznak.

A közeli jövőben megvalósuló nagy európai projekt, az ELI (Extreme Light Infrastructure, amely a világ eddigi legnagyobb lézerénél százszor nagyobb teljesítményű lesz) egyik egysége, a PLK kezdeményezése révén Magyarországon épülhet meg, e speciális kutatások kiemelten fontosak a lézertechnika nagyobb ütemű fejlődéséhez.

A PLK egyaránt aktív a régiós, az országos és a nemzetközi lézertechnikai együttműködésben – az új szervezetbe tömörült cégek -, eddig összesen mintegy egymilliárd forint, részben európai uniós forrásból származó támogatást nyertek el kutató-fejlesztő munkájukhoz.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés