Connect with us

Hirdetés

technokrata

Másodlagos kérdés lett az it-biztonság

Dotkom

Másodlagos kérdés lett az it-biztonság

A kis- és középvállalkozások 82 százaléka nem vagy csak a tervezettnél kisebb informatikai beruházásra készül 2009-ben – derült ki egy friss kutatásból. A bajokat csak fokozza, hogy a szegmensben szinte teljesen háttérbe szorult az informatikai biztonság.

Az IDG és a D-Link megbízásából készített kutatás 100 kis- és középvállalat (kkv) it-beruházási terveit vizsgálta március második felében. Általánosan elmondható az alacsony beruházási hajlandóság, a vállalatok 64 százaléka ugyanis nem tervez idén semmilyen informatikai beruházást. Még negatívabb a kép, ha azt nézzük, hogy a vállalkozások közel fele még a tervezett beruházásoktól is visszalépett vagy elhalasztotta azokat. Pozitív kivételt csak az azonnali költségcsökkentést hozó megoldások jelentenek. A válság okozta beruházás-visszavonás régiónként változó, leginkább Nyugat-Magyarországot érinti, míg a közép-magyarországi és a 200-nál több pc-vel rendelkező kkv-knál szinte változatlanok az it-beruházási tervek.

A visszavont és halasztott beruházások esetében a megkérdezett vállalatok 54 százaléka általános költségcsökkentésre hivatkozott, míg a gazdasági helyzet okozta bevételcsökkenés 41 százaléknál szerepel okként. Érdekes eredménye a kutatásnak, hogy a megkérdezettek 85 százaléka nem keres kedvezőbb költségű helyettesítő megoldást, tehát nagy részük nem nyitott az alternatívák irányában. Az uniós források bevonása és alkalmazása csupán 38 százalékuknál lehetséges, mivel 15 százalékuk egyáltalán nem ismeri vagy nem járatos azokban, 47 százalékuk pedig úgy gondolja, nem létezik számára megfelelő EU-s pályázati kiírás.

Bár a beruházási halasztások és visszavonások okai között csupán öt százalék hivatkozott a finanszírozási lehetőségek hiányára, mégis a megkérdezett kis- és középvállalatok 64 százaléka úgy tartja, megváltoztatná beruházási terveit, ha segítségnyújtást kapna a finanszírozáshoz.”A bajt csak tetézi, hogy a kutatásból kiderült, a kkv-knál teljesen háttérbe szorult az informatikai biztonság, erre – ahogy más területekre sem – gyakorlatilag egyetlen fillért sem kívánnak idén költeni” – mondta a Napinak Élő András, a D-Link Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, ez azért is nagyon veszélyes, mert a cégek működését veszélyezteti, ha nem képesek védekezni az egyre újabb és újabb kártevőkkel, rosszindulatú támadásokkal szemben.

A felmérés egyetlen pozitív pontja, hogy a válaszolók 52 százaléka változtatná meg a visszavont vagy elhalasztott beruházási döntést, ha a vásárlás azonnali költségcsökkentést vagy megtérülést jelentene. Megoldást tehát a negatív it-beruházási hangulatra olyan alternatívák hozhatnak, melyek rövid időn belül képesek csökkenteni a kis- és középvállalatok it-költségeit. Jelentős szerepet kaphatnának a további it-beruházásokban a megfelelő uniós pályázati lehetőségek is, melyek kkv-k számára is megfelelőek, teljesíthetőek. Általános elméleti és finanszírozási segítségnyújtás szintén tovább javíthatja a kisvállalatok it-beruházásait, fejlesztéseit, ezáltal piaci versenyképességüket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés