Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nokia telefonok pénzlopásra

Dotkom

Nokia telefonok pénzlopásra

A finn vállalat egy, már nem gyártott modelljét igen kedvelik a cyberbűnözők.

Nemrég zajlott egy pénzügyi csalást felderítő nyomozás Hollandiában, melynek során kiderült, hogy kelet-európai bűnözők igencsak érdeklődnek a Nokia egyik típusa után. Tulajdonképpen nem is maga a telefon az érdekes, hanem annak szoftverhibája, melyet saját javukra tudnak fordítani a rosszban sántikálók.

A holland hatóságok szerint a Nokia 1100, 2003-ban még igen népszerű, de mára gyakorlatilag beszerezhetetlen modelljéről van szó. Pontosabban csak azokról, amelyek a németországi Bochumban készültek. Az összeszerelő üzemben ugyanis olyan telefonokat állítottak elő, amelyek 2002-es szoftvere hibás. Ezzel a hibával pedig lehetőség nyílik arra, hogy a megfelelő ismeretek birtokában valaki online banki tranzakciókhoz szükséges jelszavakat szerezhessen meg.

Nokia 1100 – a “bűnös” telefon

A hollandok beszámolója értelmében a bűnözőnek újra kell programoznia a telefont valaki más telefonszámára. Ha ez megvan, akkor meg tudja szerezni az úgynevezett TAN kódot, melynek birtokában engedély nélkül, illegálisan emelhet le pénzt az áldozat bankszámlájáról. Ennek ismeretében már nem is olyan meglepő, hogy a hibás, kifutott készülékért 25 ezer eurót fizettek ki nemrég a bűnözők.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés