Connect with us

technokrata

Helló, Háló!

Dotkom

Helló, Háló!

Az EU február 10-ét a Biztonságosabb Internet Napjának nyilvánította, és a Biztonságosabb Internet Plusz (Safer Internet Plus) akciótervének keretében valamennyi tagállamban, köztük Magyarországon is, az interneten leselkedő veszélyekre való figyelemfelhívásnak szentelte.

A számítástechnika és az internet mindennapjaink meghatározó részévé vált, a világháló elképesztő mennyiségű információ és tudás valós idejű elérését teszi lehetővé. A gyermekek így sokkal hamarabb ismerkedhetnek meg az internettel, a házi feladatok elkészítése mellett online kutathatnak, játszhatnak vagy tarthatják kapcsolatot társaikkal, ami potenciális veszélyforrásokat is hordoz magában. Az online kockázati tényezők, a bosszantó pop-up hirdetésektől kezdve a vírusok terjesztésén és az adatokkal való visszaélésen át egészen a legkomolyabb bűntényekig, például a pedofil zaklatásig terjedhetnek, amire a szülőket, a tanárokat és a gyerekeket is fel kell készíteni.

A Biztonságos Internet Napján ezért a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Puskás Tivadar Közalapítvány – CERT Hungary, valamint a CEU és a Microsoft Magyarország a “Biztonságosabb Internet Napja 2009” keretében két panelbeszélgetésen vitatta meg az érintettekkel, illetve a résztvevőkkel, hogy az EU programja miként valósítható meg Magyarországon, valamint hogy a média miként vállalhat szerepet a biztonságos környezet létrehozásában. A két beszélgetésen ezenkívül részt vettek többek között az OKFK, az OKRI és piacvezető elektronikus, nyomtatott és online médiumok képviselői mellett gyermekek is.

Szintén az eseményen került sor az Egyszervolt.hu és a Microsoft Magyarország által tavaly decemberben meghirdetett online verseny eredményhirdetésére és díjátadójára is. “Helló, Háló!” néven az Egyszervolt.hu-val együttműködésben a Microsoft egy, a különböző korú gyermekektől a szülőkön át a tanárokig minden érintett igényeit lefedő tan- és felvilágosító anyagot, valamint online-játékokat dolgozott ki a gyermekek biztonságos internetezésével kapcsolatban.

A program keretében a gyermekek játék közben, szinte észrevétlenül sajátítják el a legfontosabb online-viselkedési szabályokat. A 6 és 10 év közöttiek a Bit és Bájt kalandjai a százmegás pagonyban oldalon nézelődhetnek, míg a 10 és 14 év közötti korosztály MegaMágus kalandjain keresztül ismerkedhetnek meg a tudnivalókkal – utóbbi alapját a népszerű Honfoglaló játék képezi, melyet a korcsoportnak és a témának megfelelően alakítottak át: száz, a biztonságos internetezéssel kapcsolatos és további ezer, kifejezetten ennek a korosztálynak írt műveltségi kérdést tartalmaz. A szülők és tanárok pedig ugyanitt, a számukra kialakított honlapon videókkal és olyan hasznos információkkal találkozhatnak, amelyek segítenek abban, hogy mindenki biztonságban tudhassa a számítógép előtt ülő gyermekét – még akkor is, ha nincs felügyelő felnőtt a közelben.

A honlapok az elmúlt két hónap során rendkívül sikeresek és népszerűek voltak: a MegaMágus oldalt közel 290 000-en, míg a program főoldalát, valamint a Bit és Bájt aloldalt több mint 61 000-en látogatták meg december óta. Sőt, az oldalakon eltöltött átlagos idő 30 perc és 48 perc között volt, ami azt jelenti, hogy az olvasók részletesen tanulmányozhatták az ott található tartalmakat. A téli szünetben a portálokon versenyt is rendeztek, és a több mint 200 000 versenyző közül a legokosabb játékosok egy-egy Xbox 360 játékkonzolt nyertek.”A világháló ugyanakkor potenciális veszélyforrásokat is hordoz magában. Mint az iparág vezető és felelősségteljes szereplője, a Microsoft kötelességének érzi, hogy ebben a felvilágosító, oktató munkában úttörő szerepet vállaljon. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az iparág más szereplőivel, a megfelelő állami szervezetekkel és társadalmi szereplőkkel karöltve lépéseket tegyünk az erre irányuló jogalkotási munka támogatására és edukációs programok létrehozására, és a Helló, Háló! program sikere már bizonyítja, hogy megérte az összefogás” – mondta Merényi Ádám, a Microsoft Társ a Tanulásban programmenedzsere.”Kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a gyermekek már óvodás korban használni kezdik a világhálót. Nagyon fontos, tehát, hogy elérhető legyen a számukra olyan tartalom az interneten, mely játékos formában, az ő nyelvükön szólva, a szórakozva tanulás módszerével segít elsajátítani ezeket a szabályokat és felkészíti őket az internet biztonságos használatára. Ezért csatlakoztam örömmel a Microsoft kezdeményezéséhez úgy is, mint a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnökségi tagja, és mint az Egyszervolt.hu főszerkesztője – nem utolsósorban pedig a gyermekekért felelősséget érző apaként. A számok mindenképpen igazolják a Helló, Háló! program sikerét, hiszen az adott korcsoporton belül több tízezer gyermeket értünk el és adtunk át számukra fontos ismerteket” – mondta el Pintér R. Róbert, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnökségi tagja és az Egyszervolt.hu főszerkesztője.

NyertesekBit és Bájt:1. Kaló István Márk, Budapest2. Kurucz Anna Cseperke, Markotabödöge3. Weisz Viktória, MosonmagyaróvárMegaMágus:1. Tenke András, Budapest2. Csira Gábor, Debrecen3. Kondákor Dániel, SződA „Helló, Háló!” program folytatódik, létrehozói szeretnék kiterjeszteni a kezdeményezést a nagyszülőkre, illetve az 50 év feletti generációkat tömörítő szervezetekre; céljuk, hogy az idősebb korosztályok is aktív szereplői legyenek az online világnak. A Microsoft február elején indította útjára nemzetközi önkéntes dolgozói programját is, amelynek keretében huszonhárom leányvállalat mintegy 800 dolgozója látogat el különböző iskolákba, hogy több mint 40 000 gyermekkel ismertessék meg az online-biztonság legfontosabb elemeit. Magyarországon a Microsoft dolgozói gyermekeik iskoláiban tartanak oktatást, ami közel 1200 kisdiákot érint a tanév végéig.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Galaxy Tab S7
galaxy a32

SmartPhone

Megérkezett a Samsung Galaxy A32 5G

2021. február 14. vasárnap
htc vive cosmos

Kütyük

HTC VIVE Fagyos Akciók

2021. február 4. csütörtök

Kütyük

Vicces és hasznos kütyük

2021. február 3. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin