Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyszabású féregvírus támadás holnap?

Dotkom

Nagyszabású féregvírus támadás holnap?

Április elsején aktivizálja magát az utóbbi idők legelterjedtebb számítógépes férge.

A „Downadup” vagy „Conficker” néven ismert számítógépféreg 2008 novembere óta számítógépek millióit fertőzte meg, és 2009. április 1-jei frissülését követően további gondokat okozhat. A Conficker hatására a fertőzött számítógépek már eddig is terjesztettek levélszemetet, adathalászatra és e-mailes csalásokra használták őket, és személyes információkat – például felhasználóneveket, jelszavakat és társadalombiztosítási számokat – loptak, hogy a többi kártékony tevékenység mellett személyazonosság-lopásra használhassák.

A Symantec Security Response szakértői folyamatosan figyelik a helyzetet, elemzik a veszélyt és annak lehetséges hatásait. A frissített Symantec Norton védelmi termékek felhasználói védettek, de azok, akiknek nincs védelmi megoldásuk, érintettek lehetnek, és rendszereikre hatással lehet ez a veszély. Mivel nem világos, hogy a várható támadás a vírusírók áprilisi tréfája, vagy általános biztonsági problémává fog válni, a Symantec azt tanácsolja, hogy minden felhasználó ellenőrizze és frissítse számítógépe védelmi rendszerét.

A Downadup veszély a Microsoft Windows egyik hibáját (MS08-067) használja ki arra, hogy rejtve telepítse és futtassa magát. A féreg önmagát megosztott hálózatok megosztott könyvtáraiba másolva, illetve USB-eszközök, például memóriák megfertőzésével próbál meg terjedni (további részletek itt). A legveszélyeztetettebbek a Windows XP-t vagy Windows Vistát használók, és a Microsoft önműködően érkező frissítéseinek fogadására be nem állított, valamint a nem naprakész védelmi szoftvert használó számítógépek.

A Symantec azt tanácsolja azoknak, akik úgy gondolják, hogy számítógépük fertőzött, és nincs olyan védelmi szoftverük, amelyik megállítja ezt a veszélyt, hogy töltsék le a Symantec FixDownadup.exe-t az eltávolításhoz. Utána gondoskodjanak arról, hogy operációs rendszerük megkapja a legfrissebb hibajavításokat a Windows Update-re való belépéssel és azok letöltésével.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés