Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mi fertőzzük össze PC-inket

Dotkom

Mi fertőzzük össze PC-inket

A legtöbb károkozót még mindig magunk telepítjük – például azért, mert gyorsabb letöltéseket szeretnénk.

Az ESET Magyarországra vonatkozó, több százezer hazai felhasználó adatai alapján készült statisztikája szerint a februári toplistán elsöprő többségben vannak a trójaiak. A magukat ingyenes alkalmazásnak, hasznos segédprogramnak, aranyos kölyökkutyás virtuális képeslapnak vagy éppen kereskedelmi programok használatát lehetővé tévő licenckulcs-generátornak álcázó kártevők elve ugyanaz. Ígérnek valamit, de aztán – éppen, mint a görög mondában – nem azt kapjuk, mint amire számítunk.

Az aktuális toplistát a Win32/TrojanDownloader.Swizzor vezeti, melyet sokszor a torrent letöltések sebességét optimalizáló segédprogramnak álcáznak készítői. A trójai azonban ehelyett reklámprogramokat megjelenítő komponenseket tölt le és telepít a számítógépre, így aztán nemhogy gyorsulna a számítógépünk, de a felugró reklámablakokkal is meg kell majd küzdenünk. A dobogó második és harmadik helyezettje – a WMA/TrojanDownloader.GetCodec és a Win32/Agent – is hasonló megtévesztő program, mindkettő ingyenes tartalmakat, például .mp3 fájlokat ígér a felhasználók számára.

Érdekesség, hogy a Valentin napi álképeslapokban terjedő Win32/Kryptik is bekerült a top10-es listába, és 6. helyével megelőzte a hirtelen kirobbanása miatt nagy visszhangot kiváltott Confickert, ami a 7. helyen végzett.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés