Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már az óvodában is Enter volt a jele

Dotkom

Már az óvodában is Enter volt a jele

Hová tűnnek az informatikusok? Betöltetlen állások a válság idején.

Hová tűnnek a született informatikusok felnőtt korukra? A szakemberhiány miatt informatikai cégek sok esetben kénytelenek jelentős projektek határidejét módosítani, túlterhelt munkatársakkal dolgozni, esetenként jelentős nemzetközi megbízásokról lemondani.

„Sokszor és büszkén hangoztatott tény, hogy az ICT szektor Magyarországon a bruttó nemzeti össztermék 10 százalékát termeli meg. Ezt az eredményt veszélyezteti a széles körben érzékelhető IT szakember hiány. Csak az utóbbi 6-7 évben tíz feletti volt azon informatikai cégek száma, amelyek fejlesztőközpontjuk felépítéséhez más helyszínt kerestek, mert nem látták biztosítottnak, hogy pár száz fős fejlesztői csapatukat belátható időn belül kialakítsák. A tagvállalatainknál tapasztalt munkaerő felvétel intenzitását és a különböző informatikai szakokon végzők számát összevetve úgy véljük, a jelenleginél közel kétszer több végzős informatikus el tudna helyezkedni a szakma különböző területein.” – mondta el Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke.

„Tenni szeretnénk annak érdekében, hogy megszűnjön az az anomália, hogy egy sikerszakmában nincs elegendő képzett munkaerő. Úgy gondoljuk, ezt a lehető legkorábban kell elkezdeni, ezért szólítjuk most meg a 15-18 éves korosztályt, és mindazokat, akik a pályaválasztásban segítik őket.” – tette hozzá Keresztesi János.

A sajtótájékoztatón az IVSZ elnökének véleményét erősítette meg Fröhlich Péter, az informatikai szakember keresésben ismert P&Bert Management Consulting Group ügyvezetője: „A P&Bert Management Consulting Group állásajánlatainak 50 százaléka IT területről kerül ki. Megbízóink részéről folyamatos az igény rendszerüzemeltetők, hálózati mérnökök, programozók, fejlesztők, ERP szakértők és tanácsadók iránt. A jelenlegi gazdasági helyzetben még inkább felértékelődik a minőségi munkára való igény. Az IT cégek legjellemzőbb elvárása egy informatikai szakemberrel szemben a referenciaértékű szakmai tapasztalat, a használható nyelvtudás, valamint a megfelelő kommunikációs- és prezentációs készség. Ha valaki megfelel ezeknek az elvárásoknak, akkor nem okozhat gondot az elhelyezkedés, ráadásul mindezért versenyképes jövedelemre számíthat.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés