Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elektronika: olcsóságra felkészülni!

Dotkom

Elektronika: olcsóságra felkészülni!

A Toshiba vezetése szerint minden eddiginél nagyobb veszteséggel zárhatja az idei pénzügyi évét.

Japán legnagyobb félvezető-gyártója, a Toshiba arra figyelmeztette részvényeseit, hogy a globális recesszió hatására jócskán csökkentenie kellett az árait, így minden bizonnyal jelentős veszteséggel zárja majd az idei pénzügyi évét. A Toshiba március 31-ével véget érő pénzügyi éve során a társaság nettó vesztsége elérheti a 280 milliárd jent – közölte a cég, amely egy évvel korábban még 127,4 milliárd jenes profitot tudott termelni, de még 2008 szeptemberében is úgy nyilatkozott, a jelenlegi pénzügyi évet is pozitív mérleggel, 70 milliárd jenes profittal zárhatja – írta a Bloomberg.

A kereslet csökkenésére reagálva a félvezető-gyártók világszerte kénytelenek voltak lefelé tornászni áraikat, a chipek ára 2008-ban 62 százalékkal zuhant a piacok beszűkülésével párhuzamosan egyre élesebbé váló árverseny miatt. A Toshiba a profitmarzs megőrzése érdekében most elbocsátásokról, a termelés visszafogásáról, valamint az idei évben beindítani tervezett gyárak építésének elhalasztásáról adott hírt.

A Toshiba elnöke szerint legkorábban október környékén állhat helyre a kereslet és a kínálat egyensúlya a félvezetők piacán, ám a recesszió a televíziók, a személyi számítógépek és a mobiltelefonon piacát is érinti majd. A társaság előrejelzése szerint a chip-üzletágban a tavalyi év 89 milliárd jenes profitjával szemben idén 290 milliárd jenes veszteséget realizának majd, míg a elektronikai üzletágban a korábbi 70 milliárd jenes profit helyett 20 milliárd jenes mínuszt várnak.

A Toshiba a forgalom 13 százalékos visszaesése mellett 6700 milliárd jenes bevételre számít, ami alulmúlja majd a korábban várt 7700 milliárd jenes bevételi eredményt. A Merrill Lynch korábban kiadott elemzői becslésében 7,1 milliárd jenes bevételt várt a cégtől.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés