Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kína nem bízik a GPS-ben

Dotkom

Kína nem bízik a GPS-ben

A rizs hazája saját navigációs rendszert fejleszt.

A globális helyzetmeghatározó rendszer, vagyis a GPS köztudottan amerikai tulajdonban van. Habár polgári használata szerte a világon elterjedt, egyes országok nem bíznak az USA-beli rendszerben. Érthető módon az olyan, ha nem is ellenséges, de ideológiailag szembenálló államok, mint például Kína, nem akarják magukat kiszolgáltatni a földi navigáció tekintetében sem az Amerikai Egyesült Államoknak. Márpedig a GPS mindennapi életünk részévé vált, még úgy is, hogy robbanásszerű terjedésére csak most, a beépített pozícionáló chippel bíró laptopok és mobiltelefonok megjelenésével lehet számítani.

Nem olyan egyszerű azonban függetlenedni az amerikai rendszertől. Több tucatnyi műhold kering az űrben, orbitális (azaz földkörüli) pályán; márpedig ezen szatellitek önmagukban sem olcsók, hát még a kilövésük/karbantartásuk. Kína mégis egyre elkötelezettebbnek tűnik egy saját, komplett helyzetmeghatározó rendszer kiépítése mellett. Ezt nemrég hivatalosan is elismerte a kormányzat: az egyik, állami ellenőrzésű lapban megjelent információ szerint 2015-re el is készülnek vele, amivel a következő évtizedre függetlenné válhatnak a külföldi technológiától.

Beidou Navigation System – ezt a nevet kapta a létrehozandó rendszer, amely összesen 30 műholdra alapulva működik majd. A kínai közlés szerint a BNS navigálás nem csak az ország és a szomszédos államok területén lesz használható, hanem lehetővé teszi a több mint egy milliárd rizshívő számára, hogy szerte a világon kihasználja a szatellitek nyújtotta lehetőségeket. Jelenleg mindössze öt mesterséges égitest kering a Föld körül, amely ilyen célokat szolgál a kínaiak számára; ez a hálózat csak országos szintű lefedettséget biztosít.

Természetesen nem csak a polgári közlekedés fog profitálni a rendszer működőképessé válásából, hanem katonai célokra is felhasználják. Ez tulajdonképpen nem meglepő, és nem csak a kínai rezsim militarizmusa miatt, hanem annak ismeretében sem, hogy a GPS-t szintén a kezdetek óta használja a hadsereg (csak azt az amerikai).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés