Connect with us

Hirdetés

technokrata

Veterán kártevők lopják a jelszavakat

Dotkom

Veterán kártevők lopják a jelszavakat

Magyarországon is elterjedtek azok a károkozók, amelyek az online-játékok belépési adatait lopják el a számítógépekről. Az ESET szlovák it-biztonsági cég vírusstatisztikája szerint a megszerzett felhasználóneveket és jelszavakat – több százezer magyar felhasználóról van szó! – a bűnözők az interneten értékesítik.

Korábban csak az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában terjedtek azok a kártevők, amelyek az internetes játékok belépési adatait lopják el a felhasználók számítógépeiről. A magyar játékosok számának szaporodásával együtt azonban a magyar vírustoplista hatodik helyén is megjelent a külföldi listákon már veteránnak számító Win32/PSW.

OnLineGames kártevőcsalád. A magyarországi fertőzések körülbelül két százalékáért felelős károkozó olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekeznek a fertőzött gépre telepíteni. A vírus gyakran olyan úgynevezett rootkit komponenssel is rendelkezik, amelynek segítségével megpróbálja leplezni, eltüntetni állományait, illetve működését a fertőzött számítógépen. A kártevőcsalád tevékenysége jellemzően az online-játékok jelszavainak begyűjtésére és a jelszó adatok titokban történő továbbküldésére koncentrálódik. A vírusok készítői ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz jutnak hozzá, amelyeket azután illegális csatornákon továbbértékesítenek.

Decemberben a magyar vírustoplista első helyein is történt változás. A régóta vezető, Virtumonde névre keresztelt károkozó átengedte az elsőséget a WMA/TrojanDownloader.

GetCodec trójainak, így most csak az ezüstérmes helyet foglalja el. A két kártevő működése hasonló: mindkettő ingyenes és hasznosnak tűnő alkalmazásokat vagy tartalmat kínál letöltésre a felhasználóknak. Mellékhatásként azonban kéretlen reklámokat jelenítenek meg a számítógépeken, és úgynevezett hátsó ajtót nyitnak, melynek segítségével a bűnözők akár a megfertőzött gép irányítását is átvehetik. A két vezető kártevő nagymértékű elterjedtsége mutatja, hogy a rendszeres figyelmeztetések ellenére a magyar felhasználók továbbra is maguk telepítik a hasznos szoftvereknek álcázott kártevőket.

Szintén a felhasználók gondatlanságát igazolja, hogy a januári toplistára – méghozzá az ötödik helyre – felkerült a Win32/Conflicker.

A nevű károkozó, mely a Windows egy már hónapok óta ismert biztonsági hibáját használja ki. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőség javítására a Microsoft már tavaly októberben kiadott egy frissítést, amelyet sokan mindmáig nem töltöttek le.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés