Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bejött a diverzifikáció a Hewlett-Packardnak

Dotkom

Bejött a diverzifikáció a Hewlett-Packardnak

A laptop-értékesítés töretlen növekedése és az EDS számítástechnikai szolgáltató felvásárlásának befejezése alaposan megdobta a Hewlett-Packard Co.

(HP) elmúlt negyedévi árbevételét. A társaság üzleti évének október 31-én végződött negyedik negyedében 19 százalékkal, 33,6 milliárd dollárra nőtt az árbevétel. A vállalat szolgáltatási árbevétele elsősorban az EDS beolvadásának köszönhetően hajszál híján duplájára, 8,6 milliárd dollárra ugrott, az EDS hozzájárulását figyelmen kívül hagyva 10 százalékos bővülést ért el az ágazat. A laptop-értékesítés árbevétele 21 százalékkal, 6,3 milliárd dollárra, a szoftvereké 13 százalékkal, 855 millió dollárra emelkedett, miközben a vállalatok keresletének csökkenése miatt 1 százalékkal kevesebb, 5,1 milliárd dollár folyt be a szerver számítógépek eladásából. A képalkotási és nyomtatási divízió árbevétele szintén 1 százalékkal, 7,5 milliárd dollárra csökkent. Az asztali számítógépek eladásából származó bevétel 2 százalékkal zsugorodott. Bár a diverzifikáció eddig segített a cégnek, a Wall Street attól tart, hogy a válság további mélyülésével – ha a vásárlók visszafogják kiadásaikat – romolhatnak az eredmények.

A HP nettó nyeresége ugyan 2 százalékkal, 2,11 milliárd dollárra csökkent, ám mivel a társaság június-októberben visszavásárolta 45 millió részvényét, az egy részvényre eső profit 81-ről 84 centre, az EDS-felvásárlásból fakadó egyszeri kiadást figyelmen kívül hagyva 1,03 dollárra kúszott fel. A HP 2005 óta két lépésben 40 ezer fővel csökkentette a létszámát és 6 egységbe vonta össze 85 adatközpontját, ezáltal jelentősen lefaragta költségeit. A társaság megerősítette, hogy további több mint 24 ezer munkahelyet szüntetnek meg – főként az átvett EDS-nél -, amivel 8 százalékkal csökken a vállalat 320 ezer fős létszáma. A kiadások évente több mint 1 milliárd dollárral mérséklődnek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés