Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fejlemények a Skype-lehallgatás ügyében

Dotkom

Fejlemények a Skype-lehallgatás ügyében

A nagy testvér orrára koppintottak.

A múlt héten írtunk arról, hogy Kínában az Ebay a kínai rezsim felkérésére cenzúrázza a Skype-ot (szoftver letöltése) és rögzíti az elküldött szöveges üzeneteket, mégpedig tartalomspecifikusan – a baloldali vezetés által nem kívánatosnak tartott kifejezéseket figyeli. Amennyiben több, „érzékeny” szóra is bukkan egy beszélgetésben, erről jelentést készít az internetes kommunikációt felügyelni hivatott állami szervezetnek, amely célzott megfigyelést, „lehallgatást” kezdeményezhet a „renitens” polgártárssal szemben.

Nos, a fenti csak részben igaz: kiderült, hogy az üzemeltető tudta nélkül folyt, folyik az adatrögzítési és cenzúrakampány a kínai Skype-olók ellen. Josh Silverman, a Skype elnöke nemrég egy blogbejegyzésben fejtette ki: korábban nem értesültek arról, hogy a cég kínai partnere, a TOM-Skype logolta és eltárolta a felhasználók üzenetváltásait. Silverman azt nem tagadta, hogy a kínai kormányzati megfigyelésről tudtak; az elnök közlése értelmében az nyilvánvaló mindenki számára, hogy a helyi kormányzat minden kommunikációt igyekszik ellenőrzése alatt tartani.

„Megállapításunk szerint nem a TOM által használt protokoll segítségével történt a kényes kulcsszavakat tartalmazó csevegőüzenetek feltöltése és tárolása. Jelenleg azt vizsgáljuk a TOM-mal közösen, hogy miért és hogyan változott meg a protokoll.” – olvasható a bejegyzésben. Silverman biztosította az érdeklődőket, hogy amint értesítették a valós kínai helyzetről, azonnal felvették a távol-keleti országban tevékenykedő Internet-szolgáltató vezetőségével a kapcsolatot, és megszüntették az adattárolás (saját szoftver révén fennállt) lehetőségét. Egyben azt is közölte, hogy a hangalapú kommunikáció (VoIP) továbbra is biztonságosan használható, azt nem hallgatja le a kommunista vezetés. Legalábbis a Skype szerint…



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés