Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kelet- és Délkelet-Európa a befektetők kedvence

Dotkom

Kelet- és Délkelet-Európa a befektetők kedvence

A CB Richard Ellis legfrissebb, a közép- és kelet-európai ingatlanbefektetési piacról szóló felmérése szerint a kereskedelmi ingatlanok befektetési piacának forgalma az első félévben elérte az 5,9 milliárd eurót.

Habár a befektetések szintje 14 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel ezelőtti, a Közép- és Kelet-Európában megkötött tranzakciók értéke 22 százalékkal nagyobb, mint 2006 első félévében. A CBRE szakértői szerint a későbbiekben a befektetői aktivitás a régióban jelentősebb lesz, mint máshol Európában, ahol a pénzügyi piacokon tapasztalható visszaesés hatása erősebb volt. Ezt az is alátámasztja, hogy az elmúlt félévben a közép- és kelet-európai befektetések értéke már a teljes európai piac 9,3 százalékát tette ki, szemben a 2007-es hat százalékkal. A finanszírozási háttér gyengülése, a világgazdasági lassulás kilátásainak erősödése és általában a piaci bizonytalanságok maradtak azok a fő okok, amelyek a befektetések lassulása mögött állnak. A vevők árakkal kapcsolatos elvárásai megváltoztak: amíg a jelenlegi tulajdonosok profitálnak az ingatlanok magas kihasználtságából, az emelkedő jövedelmekből és a befektetés növekvő hozamából, addig nem áll érdekükben a gyors eladás. A kelet-közép-európai régió számos országában ez a helyzet, habár a befektetői kereslet inkább Kelet- és Délkelet-Európában nőtt igazán. Bulgáriában és Oroszországban például jelentősen, 79, illetve 29 százalékkal bővült a befektetési volumen 2008 első felében az egy évvel korábbi szinthez képest.

A befektetések döntő többsége (74 százalék) a régió fővárosaiba áramlott, az alpiacokat tekintve pedig az irodapiac (34 százalék) és a kiskereskedelmi ingatlanpiac (32 százalék) képviselte a legnagyobb befektetéseket. A régióban megfigyelhető tendencia az is, hogy a tulajdonosok által használt ingatlanokat befektetők vásárolják meg. Az összes tranzakció öt százaléka (291 millió euró, 70 milliárd forint) hasonló, vétel-visszabérlés tranzakció formájában valósult meg, szemben a 2007-es év 178 millió eurós forgalmával.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés