Connect with us

Hirdetés

technokrata

Spóroljunk e-számlával!

Dotkom

Spóroljunk e-számlával!

A magyarországi hiteles elektronikus ügyintézés vezető vállalata, a NetLock Kft.

szerint itt a lehetőség, hogy hazánk is hozzájáruljon az Európai Unió 243 milliárd eurós megtakarításához és példaként szolgáljon a többi tagország számára. Egy közelmúltban napvilágot látott jelentésben az Európai Bizottság szakértői megállapították, hogy a papíralapú számlázásról elektronikusra történő átállással az Európai Unió 243 milliárd eurót takaríthatna meg évente.

A NetLock szakemberei szerint ez a cél elérhető, de ahhoz, hogy az elektronikus számlázás széles körben elterjedjen, szemléletváltásra van szükség. Az elektronikus számlázáshoz szükséges elektronikus aláírás technológiája már évek óta rendelkezésre áll, 2004. május 1-jével pedig már jogszabály is szabad utat enged, ezért érthetetlen, hogy a vállalatok miért nem alkalmazzák széles körben. A számlakibocsátás elektronizálásában nagy megtakarítási potenciál rejlik, hiszen akik számláikat elektronikus úton hitelesítve továbbítják ügyfeleiknek, egyrészt időt, másrészt pénzt takarítanak meg. A több példányban kinyomtatott számlák papírköltsége, majd az ezt követő postaköltség kiküszöbölhető, és nem kell hosszú időt tölteni a számlázással.

Az elektronikus számlázás iránt nemcsak az Európai Unióban, de hazánkban is egyre nő az érdeklődés, azonban az eljárás bevezetésétől még mindig sokan tartózkodnak. Az okok között szerepel a bizalmatlanság, illetve a tájékozatlanság, de van, aki a befogadó oldal felkészültségének hiányára hivatkozik. A Magyarország első hiteles elektronikus számláját kibocsátó NetLock Kft. tapasztalatai szerint azonban a hazai vállalatok nagy része mind technológiai, mind pedig gazdasági szempontból felkészültnek tekinthető az átállásra és a társaság elektronikus számlát kibocsátó ügyfelei is csak pozitív tapasztalatokról, többek között igen magas megtakarítási lehetőségekről számoltak be.”Véleményünk szerint a vállalatok hosszú távú versenyképességéhez, hatékonyságuk növeléséhez elengedhetetlenül szükséges az ügyviteli folyamatok elektronizálása. Ennek egyik kiemelt területe az elektronikus számlázás, amely komoly megtakarítási lehetőséget biztosít a nagy számlakibocsátóknak, de hosszú távon a kis- és középvállalkozások számára is biztos alternatívát jelent” – mondta Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember elmondta, az elektronikus számlázás bevezetése a kis- és közepes méretű vállalatok számára is elérhető, mivel a legegyszerűbb háttér-infrastruktúra akár százezer forintos nagyságrendű összegből is kiépíthető.

Az elektronikus számlázást az észak-európai országokban már évek óta alkalmazzák, azonban az Európai Unióban történő teljes bevezetését még számos jogi és technikai tényező gátolja.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés