Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az év végén olcsóbbak lesznek az LCD-tévék?

Dotkom

Az év végén olcsóbbak lesznek az LCD-tévék?

Rezzenéstelenül erős a folyadékkristályos tévék iránti kereslet.

Idén – szemben az elmúlt évekkel – az első negyedév sem hozott visszaesést az LCD-panelek gyártóinak piacán: erős kereslet és stabil árak jellemezték az eddig eltelt időszakot, amire rásegített az is, hogy a gyártók az elmúlt években visszafogták a kapacitások bővítését.

Szakértők szerint a cégek nézőpontjából pozitív folyamatok tovább folytatódnak a második és a harmadik negyedévben is, részben azért, mert nem várhatók nagy beruházások, illetve jelentős új kapacitások belépése – ez 2009 elején esedékes -, részben azért, mert a pekingi olimpia előtt biztosan erős marad a lapos tévék és a laptopok iránti kereslet.

Túlkínálat csak az év vége felé várható – következésképpen az egyszeri fogyasztó abban bízhat, hogy akkor csökkennek jelentősebben az árak. Az LG Electronicsnál legalábbis az év első három hónapjában változatlanok voltak a tévépanelárak, míg a laptopokéi a vártnál kisebb mértékben, körülbelül 5 százalékkal mérséklődtek.

Nem számít jelentős keresletcsökkenésre az iSuppli piackutató cég az USA kiskereskedelmi forgalmának visszaesése ellenére sem. Ezt ugyanis kompenzálhatja, hogy a feltörekvő országokban mostanában cserélik le a fogyasztók katódsugárcsöves készülékeiket lapos tévére, ami növeli az igényeket. Kétségtelen ugyanakkor, hogy ezeken a piacokon a kisebb, maximum 32 hüvelykes képátlójú tévék fogynak jobban.

Az iSuppli adatai szerint a 2007-es 78,5 millió után 2008-ban 100,1 millióra nőhet a világon eladott LCD-tévék száma. 2012-re ennek majdnem duplájára, 193,9 millióra ugrik az ilyen készülékek iránti kereslet.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés