Connect with us

technokrata

Szoftvercéggel hadakozik az államkincstár

Dotkom

Szoftvercéggel hadakozik az államkincstár

Újsághirdetésben árulja a Magyar Államkincstár (MÁK) egyes számlavezető szoftvereit egy informatikai cég.

Az IO Számítástechnikai Kft. a T 2000-es kincstári számlavezető rendszert és a T 2000-es babakötvény-alrendszer programalkotási és továbbfeldolgozási jogát árulja – csakhogy erre a MÁK szerint nincs joga, sőt a hirdetés miatt be is akarja perelni a céget. Az IO szerint a kincstár jogtalanul mondta fel a szerződést, ráadásul jelentős összeggel is tartozik a cégnek.

Kilencéves együttműködés után váratlanul szakadt meg a kapcsolat az IO Számítástechnikai Kft. és a MÁK között, miután a múlt évben a kincstár felmondta az informatikai szerződést a céggel. A korábbi szerződés alapján a cég üzemeltette és fejlesztette a MÁK számlavezető rendszerét, mindaddig közös megelégedésre. A szoftver forráskódja ugyan a kincstár birtokában van, ám a továbbfejlesztés jogát – az IO szerint – ők birtokolják. Ezenfelül az uniós pályázatok monitorozását az Országos támogatási monitoringrendszeren keresztül szintén a MÁK végzi, ennek valamennyi jogával pedig az IO rendelkezik. (Ezt az alkalmazást még nem hirdette meg a kft., bár tervezi ennek értékesítését is.) A meghirdetett szoftver tulajdonosa a MÁK, bár azt az IO dolgozta ki és üzemeltette is 2007. március 1-jéig – erősítette meg kérdésünkre írásban a kincstár sajtóosztálya. A MÁK szerint ezt követően rendszerfejlesztési és üzemeltetési kérdésekben vita alakult ki köztük, emiatt mondták fel a szerződést. A kft. korábbi vezetője szerint viszont tavaly márciusban rendes felmondás történt és nem kaptak olyan dokumentumot, amelyben az állami intézmény a cég munkájával kapcsolatban elégedetlenségét fejezte volna ki. Az egy éve kezdődött vita a bíróságon folytatódik, miután a MÁK a peres eljárást választotta. A bíróság a tárgyalást még nem tűzte ki, a szakértők kirendelése folyik.

A kincstár szerint a meghirdetett szoftverjogok nem forgalomképesek – hiszen a program teljes egészében jogszabályban meghatározott kincstári feladatok teljesítésére szolgál – és nincsenek is az IO tulajdonában. Ezzel szemben Kövér Hedvig, a kft. korábbi vezetője kérdésünkre azt mondta: az IO minden meghirdetett jogával, szerződéssel bizonyíthatóan, rendelkezik. Így a továbbfeldolgozás joga vagyoni értékű jogként, továbbá a díjkalkulációs modul szerzői és vagyoni joga egyaránt adásvétel tárgya lehet. (A szoftverjogok értékét szakértők több száz millió forintra teszik.)A bizonytalan informatikai helyzet nem érinti a kincstárat és az informatikai rendszer működését sem fenyegeti veszély, mert “a rendszert a kincstár működteti és fejlesztette tovább” – közölték érdeklődésünkre. A bizonytalan jogi helyzetet azonban tovább bonyolítja, hogy a MÁK-ban a fejlesztési és üzemeltetési feladatokat ma azok a szakemberek látják el, akik korábban ezt a feladatot az IO alkalmazottjaiként tették. Ellenük polgári peres eljárást indított a cég – így ez érintheti az informatikai rendszer üzemeltethetőségét is.

A kincstár hitelrontásnak minősíti a HVG-ben megjelent hirdetést, ezért a közeljövőben emiatt is bírósági eljárást kezdeményez a cég ellen.

A szoftver forráskódja ugyan a kincstár birtokában van, ám a továbbfejlesztés jogát – az IO szerint – ők birtokolják.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin