Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kicsit optimistább lett a Magyar Telekom

Dotkom

Kicsit optimistább lett a Magyar Telekom

A vártnak megfelelően alakult a Magyar Telekom utolsó negyedéve. A menedzsment optimista, kicsit megemelte az idei EBITDA-célt.

Szokásához híven nem okozott igazán meglepetést a Magyar Telekom gyorsjelentése, a távközlési cég hozta azt a 41 milliárdos EBITDA-t a negyedik negyedévben, amit az elemzők vártak tőle a portfolio.hu konszenzusa szerint. A csoport bevételei tavaly 0,8 százalékkal, 676,6 milliárd forintra nőttek. A Tetra nélkül számolt mobil-, internet-, valamint rendszerintegrációs forgalom ellensúlyozni tudta a vezetékes hangforgalomból és a Tetra-szolgáltatásból származó bevételek csökkenését.Éves szinten közel 244 milliárd forintnyi EBITDA-t termelt a csoport, ez magasabb is lehetett volna, azonban az elhúzódó macedón ügy vizsgálatának költségei (5,7 milliárd forint volt tavaly a 2006-os 4,1 milliárd után) és a létszámcsökkentéshez kapcsolódó költségek alaposan erodálták az adatot. Ez utóbbiak 27,5 milliárd forintot tettek ki, amelyek részben a megszűnő felsővezetői szerződésekhez kapcsolódó költségeket takarják a jelentés szerint. Itt pedig érdemes lehet elidőzni egy pillanatig. Tavaly év közepén egy 12 500 fős állományhoz képest jelentett be 15 százalékos létszámleépítést a cég, ha ennek az összes költségét már 2007-re terhelte, akkor átlagosan 14,6 millió forintba került egy fő leépítése, ami kevésnek aztán igazán nem mondható… A nettó eredmény 20,3 százalékkal csökkent 2006-hoz képest, s csak 60,2 milliárd forintot tett ki. Ezt jórészt a leépítéssel, a pénzügyi költségek növekedésével és a szolidaritási adóval magyarázza a jelentés. Az utolsó negyedévben 733 millió forint volt a nettó eredmény, ami ugyan jelentősen meghaladja a 630 millió forintos elemzői konszenzust, az eltérés nagyságrendileg azonban elhanyagolható.

A gyorsjelentéshez kapcsolt vezérigazgatói nyilatkozat burkoltan az idei EBITDA-prognózisra vonatkozó módosítást is takar. Christopher Mattheisen vezérigazgató szerint ugyanis a 2008-as EBITDA a tavalyihoz képest minimális csökkenést fog csak mutatni, ez a CIB Bank elemzői szerint az EBITDA-prognózis 3 százalékos emelkedését jelzi. A jelentést követő elemzői kommentárok változatlanul felhívják a figyelmet a csoport kiemelkedően jó készpénztermelő képességére. A Cashline Értékpapír Rt. szakemberei szerint a várt 75 forintnál akár magasabb, 90-100 forintos osztalék kifizetésére is képes lenne a csoport (ők egyébként tartásra minősítették a részvényt a korábbi vételről). A papír ára a kezdeti lelkesedést követően lefelé mozdult el a tőzsdén, egyrészt az elmúlt napok emelkedésének korrekciójaként, de vélhetően a hozamkörnyezettel kapcsolatos aggodalmak sem tesznek jót az osztalékpapírnak.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés