Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szezám tárulj – a legegyszerűbb mozdulattal

Dotkom

Szezám tárulj – a legegyszerűbb mozdulattal

A testrészeinket – a legjobb esetben – mindenhova magunkkal visszük…

Napjaink globalizálódó világában a biztonsági kérdések előkelő helyet foglalnak el a vállalati informatikai rendszerek megtervezésénél és kivitelezésénél. A legkorszerűbb műszaki megoldásokat alkalmazó informatikai rendszerek kialakításánál – legyen az egy új rendszer, avagy egy bevált, működő rendszer modernizálása – ma már mindenképpen gondolni kell a biometrikus azonosító-rendszerekre. Felkértük Laczkó Gábort, az Aspectis Kft. kereskedelmi igazgatóját, hogy vezesse be olvasóinkat a manapság egyre többet emlegetett biometria világába.

Mi is a biometria? Ez a fogalom szorosan kötődik az élőlények fizikai és kémiai paramétereihez. Egy olyan automatikus technika, mely méri és rögzíti egy személy egyedi fizikai, testi jellemzőit és ezeket az adatokat azonosításra és hitelesítésre használja fel. A biometrikus felismerés alkalmazható személyazonosítás céljára, amikor a biometrikus rendszer azonosítja a személyt, az egész lajstromozott adatállományból kikeresve a megegyezőt. A rendszer használható továbbá ellenőrzési célból, amikor a biometrikus rendszer hitelesít egy személyt az előzőleg bejegyzett mintái alapján. Egy sor különleges előnyt kínál a biometria alkalmazása személyazonosság- és jogosultságvizsgálat céljára. Csak a biometrikus azonosítás alapul ugyanis az emberek valódi, tőlük elválaszthatatlan azonosságán.

A hagyományos azonosítási eljárásokban alkalmazott tárgyak, mint például a chipkártyák, a proximity vagy mágneskártyák, a fizikai kulcsok stb. elveszthetők, ellophatók, lemásolhatók vagy egyszerűen otthon felejtjük. A jelszavakat el szoktuk felejteni, közölhetjük másokkal vagy kileshetők. Ezektől a hátrányoktól mentes minden biometrikus eljárás: az ujjunkat mindenhova magunkkal visszük, és a hangunkat sem tudjuk kölcsönadni. A gyakorlati tapasztalatok szerint nem okoz nehézséget az embereknek azonosításkor egy szenzor megérintése vagy a nevük kimondása.

Az eszközök árának csökkenése, illetve a folyamatos kutatás-fejlesztések eredményeként a biometria egyre közelebb jut a hétköznapi felhasználókhoz. Az ujjlenyomat-olvasó eszközök ajánlott nettó fogyasztói ára 90-100.000 Ft körül van, amely már nem tűnik kiemelkedően magasnak figyelembe véve az általa nyújtott szolgáltatásokat. Nagyvállalatok és állami intézmények már jó ideje egyre nagyobb számban használnak biometrikus technológiát, hogy biztosítsák a biztonságos hozzáférést kényes információkhoz és helyszínekhez. A technológiát manapság jóval többen engedhetik meg maguknak – kisebb vállalkozások és lakossági felhasználók is használják.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés