Connect with us

Hirdetés

technokrata

Trójai program – a kormány támogatásával

Dotkom

Trójai program – a kormány támogatásával

Lehallgatnák a Skype beszélgetéseket.

A múlt héten kiszivárgott információk szerint a német Digitask vállalat olyan szoftver létrehozásán dolgozik, mely képes elfogni a Skype révén zajló VoIP kommunikációt és az SSL adatátvitelt. A Bajor Igazságügyi Minisztériumból szintén nem hivatalosan kijutott dokumentumok szerint kormányzati támogatással (anyagi és licencösztönzés) fut a projekt.

A történtek nem is meglepőek azok számára, akik figyelemmel követték a német kormányzat korábbi, e téren tett lépéseit. Európa legnagyobb országának vezetése már tavaly bejelentette, hogy úgynevezett fehérlalapos (white hat) malware alkalmazást szeretne létrehozni, ehhez pedig programozókat keres. A lehallgatószoftver segítségével akarnak ugyanis bejutni a terrorizmussal vagy más, súlyos bűncselekményekkel vádolt gyanúsítottak PC-ire, hogy az azon keresztül zajló (titkosított) kommunikációról információkat szerezhessenek.

Különleges jogosultságokat kapnának a törvény erejének érvényt szerző intézmények, a tervezett szabályozás szerint. A tavalyi év során az ország legfelsőbb bírósága egyszer már a büntetőeljárások során engedély nélkül megszerezett digitális információkat a később emelt vádeljárások során nem felhasználhatónak minősítette, vagyis hiába jutottak be a rendőrök a vádlott számítógépére, ha ehhez nem rendelkeztek engedéllyel, akkor az ott találtakat nem fordíthatták a bírósági tárgyaláson a bűnöző ellen. Nem mintha rendszeresen lenne lehetőségük ilyesmire a német bűnüldöző szerveknek – Jörg Ziercke, a Német Szövetségi Rendőrség elnöke korábban már hangot adott keserűségének, miszerint a Skype által lefolytatott VoIP beszélgetéseket nem képesek visszafejteni – az üzenőkliens ugyanis titkosítást (RSA és AES kódolást) használ a kommunikáció védelme érdekében.

Mindazonáltal nem tehetetlenek a rendőrök a jelenlegi lehetőségeik mellett sem. A Skype napjainkban csak titkosságot kínál, de névtelenséget nem. Gyakran pedig ez is elegendő: a hatóságoknak már az is segítség lehet, hogy kivel és milyen hosszan folytatott beszélgetést egy feltételezett bűnöző. 2006-ban például úgy akadtak a nyomára egy korábbi csalássorozatot végrehajtó, a hatóságok elől menekülő vállalati vezetőnek, hogy figyelték Skype accountját. Mindössze egyetlen egyszer kellett használnia a VoIP klienst, hogy a nemzetközi bűnüldöző szervek (azóta sem részletezett módon) a nyomára akadjanak Sri Lankán, és végül bilincs csattanhasson a csuklóján.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés