Connect with us

Hirdetés

technokrata

FBI vs. online bűnözők – hogyan áll a harc?

Dotkom

FBI vs. online bűnözők – hogyan áll a harc?

Bot-sütés – nem hatástalanok a szövetségi nyomozóiroda erőfeszítései.

Arról számoltak be nemrég az FBI-nál, hogy sikerült nyakon csípni egy olyan online bűnözői bandát, mely több mint 20 millió dolláros kárt okozott a fogyasztóknak, szervezeteknek. Az elmúlt öt hónapban mintegy egymillió számítógépet fertőztek meg – ám az Operation Bot Roast (Bot-sütés akció) névre keresztelt eljárás során sikerült felszámolni a csapatot. Ennek során nyolc személyt állítottak elő az amerikai bűnüldöző szervek, akik közül többek ellen már meg is született a büntető határozat. Volt, aki bűnösnek vallotta magát, de vannak, akik ellen még zajlanak az eljárások.

Az akcióban összesen hét FBI-iroda vett részt, melynek során tizenhárom házkutatást foganatosítottak mind az Egyesült Államok területén, mind a tengerentúlon (az nem derült ki, hogy ez vajon Európát vagy Ázsiát jelenti-e). A történtek legnagyobb eredménye nem is a felszámolt banda jelentette online kockázatcsökkenés, hanem az üzenet, amit a bűnüldöző szervek a bűnözők felé küldtek ezzel a lépéssel. Sokan ugyanis azt hiszik, hogy szinte semmi rizikó nincsen az internetes lopásban, adatokkal való visszaélésben, és egy bankrablásnál jóval nagyobb a lebukás kockázata. Az FBI szerint mindenkire lecsapnak, akiről sikerül elegendő információt szerezni – és ez ellen sok esetben a (vélt) anonimitást nyújtó Internet sem véd.

A fenti akció eredményeként sikerült elkapniuk John Schiefert, akit az online világban Botmasterként ismertek. Akár hatvanévnyi szabadságvesztés is várhat a most 26 éves férfire, ami jóval magasabb tétel, mint amit egy „egyszerű” bankrablásért ki szoktak szabni az észak-amerikai országban. Az esetről szóló részletes beszámolónk itt olvasható.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés