Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szabványos csihi-puhi

Dotkom

Szabványos csihi-puhi

Már-már jóleső érzéssel szemlélte e sorok írója azt, amint két multinacionális gigász ölre megy a Microsoft XML formátuma szabványosításának ügyében.

Elég egy szabvány is üvöltötte az IBM harcosa, miközben a jog eszközével szorongatta ellenfele mogyoróját. A piac döntse el, melyik szabvány a jobb, sziszegte a redmondi versenyző, s nem tört meg. Némi dagonyázás után azonban a kék sarok, az általa bírónak vélt Gazdasági Minisztérium segítségével a maga javára fordította – egyelőre – a harcot.

Mindez azonban koránt sem vicces. A gigászok harcának ugyanis – a látszat ellenére – Magyarország lett az igazi áldozata, hiszen így végképp elestünk attól, hogy bármiféle hatással legyünk a Microsoft OpenXML szabványosításának folyamatára.

Azután itt van a Gazdasági Minisztérium gyászos szerepe. “Ilyen abszurd esettel még nem találkoztam, mint ez: lényegtelen formai hibákra hivatkozva, szabálytalan miniszteri beavatkozással meghiusítani, hogy a műszaki bizottság véleményét megküldjék az ISO illetékes szervéhez” – jelentette ki lapunknak Ivanyos Lajos, a MATE képviselője a Magyar Szabványügyi Tanácsban.

Tényleg, a szabadelvű, a piac mindenhatóságát hirdető minisztériumnak miért kellett korlátozni ezen a területen nem is a versenyt, hanem annak a lehetősségét is?



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés