Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csúcsot dönt a pc-piac

Dotkom

Csúcsot dönt a pc-piac

Az idén majdnem 260 millió hordozható és asztali személyi számítógépet adnak el a gyártók a világpiacon, ami minden idők legnagyobb mennyiségének számít – derül ki az IDC it-piackutató adataiból.

Az értékesítés bővülésének üteme ugyan a kilencvenes évek tempójának felére esett, de még így is 12 százalék, és ami talán még ennél is fontosabb változás: az elmúlt években már nem a vállalatok vásárlásai, hanem a magánfelhasználók és a kisvállalkozások kereslete mozgatta az eladásokat.

Közismert, hogy az elmúlt években egyre nagyobb teret nyernek a laptopok a hagyományos asztali pc-kkel szemben, az azonban talán újdonságnak számít, hogy Japánban az előbbi forgalma már meghaladta az utóbbiét és az idén az USA-ban is bekövetkezik ez a fordulat. India és Kína középosztályosodó rétegei felfedezték a számítógépet – az ő keresletük még sok boldog percet fog hozni a gyártók cégvezetőinek és részvényeseinek.

Két évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a Hewlett-Packard stabilan első lesz a gyártók rangsorában, ám ma ez a helyzet. Ebben két tényező játszott szerepet. Az egyik, hogy a kínai kézbe került IBM-gépek, azaz a Lenovo-komputerek nem megbízhatók az USA közintézményei számára – attól tartanak, hogy kémprogramok is kerülhetnek rájuk -, ezért ez a nagy fogyasztói kör más jelentős szállítót keresett és talált, főként a HP személyében. A másik, hogy a jól tervezett, erős értékesítési háttérrel forgalmazott HP-gépek népszerűek a magánfogyasztók körében. A Dell éppen azért csúszott le a második helyre, mert az átlagos privát vásárló nem az interneten, hanem szakboltban vagy áruházban szeret műszaki cikket vásárolni, amit a Dell esetében csak az elmúlt év óta tehet meg. A dél-koreai Acer, amely az amerikai Gateway megvásárlásával feljött a 3. helyre, igencsak komolyan veendő játékosa lett a piacnak, különösen ha megszerzi a Lenovo orra elől a holland Packard Bellt is.

A Lenovo hazai piacán verhetetlen, ám a világ más részein komoly értékesítési gondjai vannak – derül ki a The Economist összefoglalójából.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés