Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hétszáz dollárért bárkiből lehet hacker

Dotkom

Hétszáz dollárért bárkiből lehet hacker

Hétszáz dollár az ára annak a Mpack nevű programnak, amelynek segítségével bárkiből lehet hacker.

A Panda szakemberei által nemrég felfedezett Mpack nevű program valóságos kincsestár: 700 dollárért olyan szolgáltatások tartoznak hozzá, mint a legitim szoftverekhez (pl. ügyfélszolgálat és havonkénti frissítés). Az eszközzel – annak megvásárlása után – szinte bárki képes lehet gyanútlan, nem megfelelő védelemmel ellátott gépekre apró „kémeket” bejuttatni, és azokat akár cselekvésre bírni.

A „kémek” gépekre való bejuttatását a program automatikusan intézi – meglehetősen fantáziadús módszerekkel. Az egyik ilyen módszer, hogy az ismert honlapok címeire hasonlító internetcímeket regisztrál. Például: gookle.com – egy betű elütés, és máris olyan oldalra kerül az áldozat, amelyről a digitális kártevő bejuthat a gépére.

A program komoly adatbázist is vezetett a fertőzött gépekről – összesen hányan vannak, földrajzilag hol találhatók stb. Ezen adatok segítették hozzá a Panda szakembereit, hogy felmérhessék a károkat. Az elsődleges adatok szerint számtalan magyar PC is érintett. A szakemberek azt javasolják, hogy a gépen minél több ellenőrző programot futassunk.

Egyértelmű tehát a trend: a digitális kártevőket fejlesztők már nem közvetlenül próbálnak meg pénzt csinálni tudásukból, inkább eladják az információt, és ezzel csökkenteni próbálják saját felelősségüket. Erre nyújt jó példát az a trójai program is, amiről a minap írtunk: a Gozi nevű alkalmazás révén összegyűjtött adatokat bárkinek eladta alkotója, aki hajlandó volt fizetni érte.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés