Connect with us

technokrata

Adatvihar miatt állt le az atomerőmű

Dotkom

Adatvihar miatt állt le az atomerőmű

Az amerikai Kongresszus alsóházának belbiztonsági bizottsága felkérte az ország nukleáris felügyeletét (Nuclear Regulatory Commission, NRC), hogy folytasson további vizsgálatot annak kiderítésére: mi okozta azt a hálózati adatforgalom-csúcsot, ami miatt le kellett állítani egy alabamai atomreaktort – írja a VirusBuster hírlevele a The Registerre hivatkozva.

Tavaly augusztusban, miután két víz-visszakeringető szivattyú meghibásodott, a diszpécsereknek manuálisan le kellett állítaniuk a Browns Ferry atomreaktor hármas blokkját. Mint kiderült, a szivattyúk vezérlése azt követően akadt ki, hogy hirtelen adatforgalom-csúcs (az NCR szóhasználatával élve, “adatvihar”) lépett fel az erőmű belső vezérlőrendszer-hálózatán. Az adat-áradatot a jelek szerint egy meghibásodott programozható logikai áramkör (programmable logic controller, PLC) okozta.

A belbiztonsági bizottság és a — többek között — informatikai biztonsággal foglalkozó albizottság nemrég levélben az incidens további vizsgálatára kérte az NCR-t. “Addig, amíg ki nem derítik, mi okozta a hálózati túlterhelést, nem zárhatjuk ki a külső, elosztott szolgáltatásmegtagadási (denial-of-service, DoS) támadás lehetőségét sem” – indokolták kérésüket a képviselők.

Az erőművet üzemeltető Tennessee Valley Authority azonban úgy véli, nem kívülről idézték elő az incidenst. “Az integrált vezérlőrendszer-hálózat nem kapcsolódik a külső hálózatra, ám annál több vezérlő és más készülék van rákötve az erőművön belül – jelentette ki a cég szóvivője. – Ezek nagy tömegű információt állítanak elő, s ez az adott esetben a jelek szerint túl soknak bizonyult.”Szakértők szerint a megfelelő gyári tesztelés hiánya miatt gyakran előfordul, hogy a PLC-k, illetve a vezérlő és adatgyűjtő rendszerek meghibásodnak, ha nem a “rutinnak” megfelelő adatokat kapnak.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone
drón

Dotkom

Bonyolódik a drónpilóták helyzete

2021. január 8. péntek
seo

Műszaki Magazin